Мир в Україні має бути пріоритетом ОБСЄ - латвійський міністр

Мир в Україні має бути пріоритетом ОБСЄ - латвійський міністр

Укрінформ
Уже протягом п’яти років в Європі гинуть солдати та мирні жителі, і це відбувається в результаті порушення Росією базових норм міжнародного права. Саме тому мир в Україні має бути пріоритетом для діяльності ОБСЄ.

Про це у четвер під час 25-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Мілані заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вже протягом п’яти років солдати та цивільні люди гинуть у Європі в результаті кричущого порушення Росією незалежності України та її територіальної цілісності», - зауважив міністр.

Він відзначив, що незаконні вибори у так званих Донецькій та Луганській республіках були грубим порушенням міжнародних та українських законів, а також Мінських угод.

«Нещодавні провокації Росії, яка незаконно відкрила вогонь та захопила три українські кораблі поблизу Керченської протоки, були демонстрацією неповаги до верховенства права та до морських прав України. Ми закликаємо Росію дотримуватися міжнародного законодавства, негайно звільнити кораблі та екіпажі, забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі», - підкреслив урядовець.

Читайте також: Здатність знайти відповідь на російську загрозу визначить долю ОБСЄ - Клімкін

Він підтвердив рішуче засудження Латвією незаконної анексії Криму та Севастополя.

«Війна на Сході України дедалі більше вражає мир і стабільність в Європі. Ситуація з правами людини у (окупованій - ред.) Східній Україні і в Криму погіршується до дуже тривожного рівня. Саме тому досягнення тривалого миру та врегулювання конфлікту між Росією і Україною є дуже важливим, і воно має залишатися найбільшим пріоритетом для ОБСЄ», - наголосив Рінкевич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-