Рада припинила дію Договору про дружбу з РФ

Рада припинила дію Договору про дружбу з РФ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», внесений Президентом.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 277 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Закон встановлює, що дія Договору про дружбу з РФ буде припинена з 1 квітня 2019 року. Прогнозується, що припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з огляду на його тривале істотне порушення з боку РФ та відповідно до статті 40 цього Договору дозволить належним чином та ефективно захистити національні інтереси України у міжнародних відносинах.

Схвалення проекту Закону відповідно до статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України» дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для припинення дії Договору у зв'язку із завершенням чергового десятирічного періоду 31 березня 2019 року.

Читайте також: Денонсація договору про Азовське море перебуває на розгляді - МЗС

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Відповідний законопроект зареєстрований 3 грудня під номером 0206.

17 вересня Президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Міністерство закордонних справ України мало до 30 вересня поінформувати Росію про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року.

МЗС 22 вересня надіслало Росії повідомлення про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство. Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року у Києві. Сторони зобов'язалися, зокрема, «поважати територіальну цілісність і суверенітет» одне одного й «підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів».

Комітет Верховної Ради у закордонних справах 5 грудня прийняв рішення рекомендувати парламенту ухвалити за основу та в цілому президентський законопроект 0206 «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-