Порошенко: Московський патріархат не диктуватиме умов Україні

Порошенко: Московський патріархат не диктуватиме умов Україні

Укрінформ
Президент Петро Порошенко запевнив, що Росії не вдасться розпалити міжрелігійний конфлікт в Україні у зв’язку зі створенням Української автокефальної православної церкви.

Про це він заявив, виступаючи на Форумі місцевого самоврядування й ОТГ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт”, - підкреслив Президент, додавши, що  в цьому питанні багато чого залежить не тільки від центральної влади й правоохоронних органів, але й від органів місцевого самоврядування.

У цьому контексті він закликав місцеву владу не допустити жодних провокацій та насильства на релігійному тлі.

Водночас Порошенко нагадав, що автокефальна православна церква України не буде державною, і влада гарантує конституційне право свободи віросповідання, у тому числі і тим громадянам, які захочуть залишитися в єдності з російською церквою.

“Московський патріархат не буде диктувати умов, не клеймитиме, хто у нас канонічний, а хто безблагодатний, віруючі самі обиратимуть, до якої церкви ходитимуть, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме”, - додав Глава держави.

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання Українській православній церкві автокефалії.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Читайте також: Порошенко назвав дату Об'єднавчого собору

Також Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.

5 грудня Президент Петро Порошенко поінформував, що Собор відбудеться 15 грудня у Святій Софії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-