Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як витратити 500 мільйонів із користю для громади

Як витратити 500 мільйонів із користю для громади

Блоги
Укрінформ
«Світ очікує від тебе якихось досягнень» (Білл Гейтс)

Як починаються круті проекти? Найвідоміший розпочався в «легендарному гаражі Apple», а наймасштабніший – в кімнаті гарвардського кампусу. Але жоден проект не може розпочатися без людей. Мотивованих, прогресивних та бажаючих змін.

В нашому випадку все почалось більш просто – з філіжанки смачної кави одного вечора і фрази, сказаної Артемом Стельмашовим Олександру Денісу: “А чому б не зробити всюди громадський бюджет?!” І понеслося… ВГБ, ВГБ, ВГБ.

На той момент ще ніхто не усвідомлював, що процес буде настільки стрімким, що вже через сім місяців ми побачимо в державному бюджеті України такі рядки: «Установити, що кошти Державного фонду регіонального розвитку (код 2761070) у сумі 500.000 тис. гривень спрямовуються на фінансове забезпечення реалізації проектів-переможців “Всеукраїнського громадського бюджету».

Три рядки тексту, 24 слова, 189 знаків, але за ними стоїть велика і кропітка робота, яка була і яку ще необхідно провести, щоб ті букви і цифри перетворились на реальні проекти та ефективно спрацювали на розвиток місцевих громад.

«Я дав доручення Мінфіну. Мінфін вже працює з громадськістю. Я думаю, що приблизно 500 мільйонів гривень у наступному бюджеті буде бюджетом громадських ініціатив. Ми зараз там визначаємось за напрямками. Цей механізм запрацює, а потім вже можна збільшувати його фінансування», – сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму Реанімаційного Пакету Реформ – РПР "Повна мобілізація, спільний план дій".

Дуже приємно, коли усвідомлюєш, що не один, що команда однодумців, кожен з яких є фахівцем своєї справи, чітко тримає темп, працює наполегливо, творчо підходить до процесу і готовий до взаємодопомоги кожної миті. До такої ефективної команди приємно потрапити, в ній час спливає непомітно, а результати не змушують себе чекати. Мені напевно пощастило. Я саме в такій команді, де довіра, комунікація, підтримка і найголовніше – досвід, дають впевненість на кожному кроці.

І саме громадський бюджет Києва став тим першим кроком, який звільнив розум від стереотипів, дав можливість кожному з нас розкрити потенціал і сформувати конструктивну взаємодію громадськості й влади.

Спочатку 62, потім 141, потім 342 проекти-переможці. Спочатку 50, потім 100 та 150 мільйонів гривень на реалізацію ідей киян. 566 тисяч користувачів сайту та 2 мільйони киян, які завдяки інформаційній кампанії вже знають про ефективність громадського бюджету, його успіх і результати. Результати, які відкрили для активних киян нові можливості для реалізації суспільно значущих важливих проектів.

Інновації та зміни, виписані в конкретних пунктах положення, дали можливість Києву першим в Україні запровадити громадську модель бюджету участі й не на словах, а на ділі впровадити реальний контроль за всіма етапами і процесами. Громадський бюджет Києва – це драйв, це шалене навчання, це досвід, який здобувається в реальній співпраці активістів та міської влади. І ця синергія та співпраця спрямована на єдиний результат: зробити наше місто краще!

«Уряд публічно підтримує нашу ініціативу щодо запровадження Всеукраїнського громадського бюджету. Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що вже у наступному році на громадські ініціативи Мінфін може виділити 500 мільйонів гривень.

Експерти відомства разом з громадськістю та нашим управлінням з самоврядування вже працюють над Положенням та механізмом роботи ВГБ. У нас все вийде.

Наразі в Україні вже більше 120 органів місцевого самоврядування користуються перевагами громадського бюджету. І Київ у цьому процесі має беззаперечну пальму першості”, – каже Володимир Прокопів, секретар Київради, заступник міського голови.

Який рецепт досягнення успіху? Як ідею та мрію перетворити на результат? Як зробити так, щоб фраза «всюди був громадський бюджет» перетворилась на реальний проект «Всеукраїнський громадський бюджет» із чітко визначеним фінансуванням в 500 млн та відповідальним міністерством? Насправді все дуже просто! Треба зробити... гарний та мотивуючий пост у фейсбуці. Жартуємо, цього звісно не досить.

Це був лише перший крок, після якого сформувалася дружня та конструктивна команда, яка видала за тиждень концепцію, комунікаційний план та адвокаційну стратегію!

Це було наче пересісти зі старої автівки, що ледь їхала, на новий швидкісний автомобіль. Начебто все однаково – обидва авта їдуть, але якість, комфорт і результат від поїздки – геть різні.

Професійний серйозний фінансист, результативний невгамовний адвокаційний менеджер, креативний ініціатор, мрійник та комунікаційник від природи, сформована концепція та план дій – що ще треба для успіху?! Перевірити на міцність наш новий автомобіль – провести краш-тест, щоб вже точно знати, чи ми реально можемо доїхати до нашої мети, а не зламатись десь по дорозі?

Пам’ятаю той день, коли почав телефонувати експертам топ-рівня із пропозицією долучитись до проекту, проконсультувати, спільно включитись в роботу. Пам’ятаю той день, коли коло поважних очільників міжнародних організацій задавали нашій команді чіткі і влучні запитання. І прямо от там і зараз хотілось провалитись крізь підлогу тієї автівки, адже розуміли: як так, ми не помітили очевидних речей… І знову до роботи: це треба міняти, той пункт треба доопрацювати, а в цій частині – то геть не підходить для національного рівня.

Національне опитування, проведене спільно з фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ та за підтримки Асоціації міст України - то був ключовий вирішальний момент. Чесно кажучи, до останньої миті не дивився результати. Але після їхнього аналізу ми остаточно впевнились: наша автівка готова рухатися за запланованим маршруту до нашої цілі – Всеукраїнського громадського бюджету.

У Європі тільки одна країна з подібним досвідом, національного бюджету участі - Португалія. Багато людей голосує. Проекти різного масштабу успішно реалізуються.

Що ж таке той Всеукраїнський громадський бюджет? Це підтримка фінансової децентралізації, новий поштовх у розбудові інституційної спроможності ОТГ, розбудова спільнот активних громадян в регіонах, оцінка суспільного запиту на вирішення проблем, які найбільше турбують громадян. Визначення ефективності виконавчих органів влади на місцях шляхом моніторингу якості реалізації проектів.

Насправді ВГБ – це той місток, який має поєднувати громади, налагоджувати між ними взаємодію, реально покращити якість життя та розбудувати довіру між громадянами, органами місцевої та центральної влади. Це можливість кожній людині в Україні впливати на прийняття рішень, які стосуються саме його міста, містечка та спільноти.

Адже ВГБ – то про маленькі міста, де мешкають громади до 50 тисяч людей, то про інновації та розвиток, то про мрії, які стають реальністю – варто лише бути небайдужим і активним українцем.

Підтримка секретаріату Київради, інформаційне висвітлення ідеї, звернення і підтримка Кабінету міністрів України, допомога на всіх етапах Секретаріату КМУ та особисто Володимира Гройсмана – це дійсно було неочікувано. Вони повірили нам? Мабуть. Скоріш за все, дали можливість. А це насправді навіть більше, ніж треба. Далі була співпраця з Мінфіном: опрацювання драфту положення, інфографіка, розробка критеріїв, принципів та моделей. Підключення фахових юристів (Андрій Гінкул) та українських експертів національного рівня (Максим Лациба, Сергій Карелін) дало можливість створити модель і алгоритм впровадження ВГБ. Роботи із реалізації ВГБ ще багато.

Мрія може залишитися мрією назавжди. Але коли все викладено на папері, коли є з чим працювати і виходити на обговорення до широкого загалу – тоді реально маємо впевненість, що наша супер-автівка таки успішно дістанеться до визначеного пункту призначення.

Важливим елементом в цьому є реальні драйвери процесу, справжні публічні службовці – агенти змін, реальні експерти які сформували команду однодумців і без яких фраза сказана Артемом Стельмашовим «А чому б не зробити всюди громадський бюджет?!» так і залишилась би фразою, сказаною за філіжанкою смачної кави.

Тепер тільки вперед! На нас чекає експертне обговорення та експертні публічні консультації, зустрічі та спільні напрацювання з окремими міністерствами та урядом в цілому. Україні потрібен інструмент для продовження процесів децентралізації бюджетних ресурсів, залучення громадян до процесу управління країною та збільшення публічності державного управління.

І пам’ятаємо, навіть на цьому етапі голосування ВР за бюджет країни, в якому з’явився ВГБ – то вже приклад справжньої участі громадськості у прийнятті рішень на національному рівні. Далі буде і вже скоро!

Олексій Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-