ЄС вимагає від Росії звільнити захоплені українські кораблі та їх екіпажі

ЄС вимагає від Росії звільнити захоплені українські кораблі та їх екіпажі

Керченська криза
Укрінформ
Високий представник ЄС від імені Євросоюзу засудила ескалацію в Азовському морі та виступила з вимогою до РФ звільнити захоплені українські кораблі, їх екіпажі, без додаткових умов та без зволікання.

Відповідну заяву Високого представника ЄС розміщено на офіційному сайті Ради Євросоюзу.

Укрінформ наводить повний текст заяви:

«ЄС висловлює найвище занепокоєння у звязку із небезпечним зростанням напруги в Азовському морі та в районі Керченської протоки протягом останніх днів, яке призвело до захоплення українських кораблів та їх екіпажів Росією, а також відкриттю по ним вогню, що призвело до поранення кількох українських військовослужбовців. Ми стривожені таким використанням сили Росією, що, особливо на фоні збільшення мілітаризації регіону, є неприйнятним.

Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний прохід через керченську протоку в  Азовське море та у зворотному напрямку, у відповідності до міжнародного законодавства. Ми закликаємо всіх до максимальної стриманості з тим, щоб досягти деескалації ситуації негайно. У цьому контексті, ми також переконливо закликаємо Росію звільнити захоплені кораблі, їх екіпажі та обладнання, без додаткових умов та без зволікання.

Читайте також: Українські порти Азовського моря фактично заблоковані Росією - Омелян

Незаконна анексія Кримського півострова Росією у 2014 році залишається прямим викликом міжнародній безпеці, має важкі наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність та суверенітет всіх держав. Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Будівництво керченського мосту являє собою подальше порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

Європейський Союз підтверджує повну підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів. Європейський Союз не визнає і не визнає у майбутньому незаконну анексію Кримського півострова Росією. Європейський союз буде продовжувати уважно слідкувати за ситуацією і має рішучість діяти відповідно, у тісній координації з його міжнародними партнерами»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-