Агресія на Азові є спробою Кремля дестабілізувати Україну – Chatham House

Агресія на Азові є спробою Кремля дестабілізувати Україну – Chatham House

Укрінформ
Агресія Росії в Азовському морі є частиною довготермінових зусиль Кремля з дестабілізації ситуації в Україні та зміцнення контролю над Кримом.

Про це йдеться у статті Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House (м. Лондон), оприлюдненій після початку відкритої агресії Росії проти України в Азовському морі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Нещодавній обстріл українських кораблів є частиною довготермінових спроб Кремля дестабілізувати Україну та зміцнити контроль над Кримом», - пише дослідник Матьє Булег.

Автор констатує, що останні події в Азовському морі є ескалацією ситуації з боку Росії через провокації на морському просторі та у повітрі, а також прямі військові дії проти українських військових засобів.

«Здійснення тиску військовим шляхом на українські засоби в Азовському морі сприяє реалізації довготермінової стратегії Кремля утримувати Україну політично слабкою та розділеною, особливо напередодні президентських виборів у березні 2019 року. Провокації на морі сприяють деморалізації українських Збройних сил та представників сектору безпеки, які будуть ключовими учасниками виборчого циклу наступного року», - вважає автор статті.

Як відзначається, останні події також є частиною ширшої стратегії Кремля із перетворення Чорного моря на «російське озеро» під військовим домінуванням.

Водночас, йдеться у публікації, варіанти протидії зазначеній ситуації для України є обмеженими.

Читайте також: Канадська опозиція закликає посилити санкції проти РФ через агресію на Азові

«Воєнний стан навряд чи зможе запобігти подальшим російським провокаціям», - вважає дослідник.

Серед можливих кроків для України Chatham House рекомендує посилювати військову присутність не лише безпосередньо на морі, але й розвивати берегову оборону, включаючи системи ППО. 

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях, чому передували агресивні дії РФ проти українських кораблів у Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-