Парубій розповів, як Рада приймала закон про воєнний стан

Парубій розповів, як Рада приймала закон про воєнний стан

Укрінформ
Воєнний стан в Україні ще не введено, адже відповідний закон, прийнятий Верховною Радою, буде підписаний лише завтра, 28 листопада.

Про це у вівторок 27 листопада у Брюсселі журналістам повідомив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

"Я перебуваю з офіційним візитом у Брюсселі, і тому я зараз не можу підписати (закон). Більш того, ми з Апаратом мали детальну дискусію. Апарату для повної підготовки всіх рішень був необхідний день. Ми працювали вночі. Відповідно, протягом сьогоднішнього дня буде підготовлений законопроект, і завтра з самого ранку, після повернення з Брюсселя, я невідкладно підпишу цю постанову про призначення виборів і Закон про воєнний стан", - наголосив спікер.

За його словами, воєнний стан вводиться з моменту підписання Закону Головою Верховної Ради України і Президентом України; поки такий документ не буде підписаний в такий спосіб і не буде опублікований в офіційних виданнях, закон не є дійсним.

"Хоча в самому Указі вказується час 14.00 26 числа, реально він увійде в дію і стане законом тоді, коли він буде підписаний і опублікований. Я думаю, що це, швидше за все, відбудеться завтра протягом дня... З тієї секунди, як він буде оприлюднений, Закон, а відповідно, і Указ Президента вступають у дію. Тобто, з цього моменту здійснюються будь-які дії, передбачені цим законом, включаючи введення воєнного стану", - пояснив Парубій.

Він окремо наголосив, що спроби деяких депутатів поставити під сумнів внесення правок до закону "з голосу", є безпідставними.

"Правок було всього дві. Неймовірно прості. Одна з них – це скорочення терміну з 60 днів до 30, яку запропонував Президент України, виступаючи перед парламентом. Друга правка полягала в тому, щоб воєнний стан вводився не на території всієї України, а в областях, які межують з Російською Федерацією і Придністров’ям, де знаходяться російські окупаційні війська", - розповів Парубій.

Він наголосив, що закон приймався з урахуванням поправок, які були внесені Президентом України під стенограму.

"Щоб не було непорозумінь, я ще раз перерахував усі десять областей по периметру від Чернігівської до Одеської області. Жодного порушення закону не було. Все відбулося чітко і виключно за регламентом", - сказав Голова Верховної Ради.

Читайте також: Парубій закликає НАТО збільшити присутність військових кораблів в Чорному морі

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназівці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

На захоплених кораблях перебувало 23 моряків, шестеро з них поранені.

Верховна Рада 26 листопада прийняла закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-