Український дипломат - про “нормандську зустріч”: Працюємо у форматі три проти одного

Український дипломат - про “нормандську зустріч”: Працюємо у форматі три проти одного

Укрінформ
Нормандські дипломати обговорили у понеділок у Берліні ситуацію в Азовському морі, виконання Мінських домовленостей та тему місії ООН, у чому Київ знайшов підтримку західних партнерів.

Про це розповів політичний директор МЗС України Олексій Макеєв після завершення зустрічі на рівні політдиректорів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Нормандському форматі ми себе відчуваємо членами команди, яка працює в форматі три проти одного. Наші позиції збігаються якщо не на 100 відсотків, то дуже близько до цього", - заявив Макеєв.

Західні партнери повністю підтримали Україну, зокрема, в засудженні дій Російської Федерації в Азовському морі та приєдналися до вимоги надати медичну допомогу пораненим морякам ВМС України, негайно звільнити наших військовополонених і повернути три кораблі Україні, сказав Макеєв.

На реалізацію червневої домовленості міністрів і зустрічі політдиректорів у липні сторони продовжили обговорення теми підготовки направлення на окуповані території Донбасу миротворчої місії під мандатом РБ ООН. Макеєв констатував, що до предметної дискусії російська сторона готова не була.

Щодо незаконних виборів в окупованому Донбасі 11 листопада, то німецька та французька сторони підтримали Україну в тому, що це є порушенням Мінських домовленостей.

Також ішлося про запровадження додаткових заходів для досягнення припинення вогню у Різдвяний період.

РФ останнім часом не виявляє готовності як до проведення зустрічей у Нормандському форматі, так і до предметного обговорення важливих питань, свідченням чого є зокрема пониження рівня учасника російської делегації, сказав Макеєв.

Читайте також: Російська провокація у Керченській протоці була затверджена Кремлем – Єльченко

Україна, додав він, задіює всі дипломатичні механізми, щоби пояснити, що Росія здійснила черговий акт агресії, порушила свої міжнародні зобов'язання, статут ООН, Міжнародну конвенцію з морського права. Макеєв наголосив, що Україна проситиме всіх партнерів дати відповідні оцінки і запровадити додаткові санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-