Україна у разі воєнного стану поінформує ООН про право на застосування зброї – Клімкін

Україна у разі воєнного стану поінформує ООН про право на застосування зброї – Клімкін

Укрінформ
Україна після ухвалення та оприлюднення рішення про запровадження воєнного стану поінформує генерального секретаря ООН про можливість застосування зброї для захисту від російської агресії.

Про це заявив у виступі на позачерговому засіданні Верховної Ради міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після прийняття Верховною Радою рішення про запровадження воєнного стану та відразу після його оприлюднення в ЗМІ ми відповідно до існуючої практики повідомимо генерального секретаря ООН про право України на самооборону згідно зі статтею 51 статуту ООН. Хоча, звичайно, ми будемо намагатися вирішити ситуацію відповідно до статті 33 у мирний спосіб, але ми бачимо, що це з Росією неможливо", - сказав Клімкін.

Він уточнив, що Україна як країна, яка послідовно дотримується вимог міжнародного права та статуту ООН, повідомить про можливість застосування зброї для свого захисту.

Читайте також: На час воєнного стану конституційні права можуть бути обмежені - Турчинов

Як повідомлялося, 25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко спочатку підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні на 60 діб - з 26 листопада до 25 січня, однак пізніше заявив, що рекомендуватиме Раді запровадити воєнний стан на 30 днів, щоб воєнний стан не накладався на початок виборчої кампанії, що стартує наприкінці грудня.

Верховна Рада у понеділок зібралася на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-