Правозахисні та громадські організації закликають Радбез ООН підтримати Україну

Правозахисні та громадські організації закликають Радбез ООН підтримати Україну

Укрінформ
Більш як сто правозахисних та громадських організацій підписали звернення до Ради безпеки ООН з проханням підтримати Україну на терміновому засіданні 26 листопада і вимагати від Росії зупинити збройну агресію.

Текст звернення та список підписантів оприлюднив "Детектор медіа".

"Закликаємо членів Ради безпеки ООН на терміновому засіданні 26 листопада 2018 року вимагати від Російської Федерації зупинити збройну агресію проти України, звільнити полонених військовослужбовців ВМС Збройних сил України, визнати їх статус військовополонених відповідно до міжнародного гуманітарного права та закрити усі відкриті проти них кримінальні справи як такі, що суперечать міжнародному праву", - йдеться у зверненні.

Також ініціатори звернення закликають членів Ради безпеки ООН вимагати від Російської Федерації надати повну інформацію про стан здоров’я полонених військовослужбовців ВМС ЗСУ, отриману пораненими медичну допомогу, допустити до них офіційних представників України та міжнародних неурядових організацій, а також повернути Україні захоплені військові кораблі і відшкодувати завдані збитки.

"Наголошуємо на тому, що вільний доступ України до Чорного та Азовського морів, а також Керченської протоки гарантовано міжнародним правом, зокрема, Статутом ООН та Конвенцією ООН з морського права 1982 року, а також Договором про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки 2003 року", - йдеться у зверненні.

Загалом звернення підписали 110 організацій, серед яких, зокрема, Центр громадянських свобод, Медійна ініціатива за права людини, Центр протидії корупції, Інститут масової інформації та інші.

Читайте також: Україна на Радбезі ООН вимагатиме звільнення захоплених моряків – Клімкін

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 листопада, після нового акту збройної агресії РФ у Чорному морі українська сторона звернулася до головуючої в Раді безпеки ООН країни (Китаю) з ініціативою обговорити ситуацію на терміновому засіданні Радбезу.

Очікується, що під час обговорень у понеділок перед членами РБ ООН виступить також українська делегація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-