ЄС і США мають завадити Кремлю перетворити Чорне море на російське озеро — експерт

ЄС і США мають завадити Кремлю перетворити Чорне море на російське озеро — експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Євросоюз і НАТО повинні продемонструвати тверду політичну позицію солідарності з Україною у відповідь на агресію Росії в Азовському морі, включаючи запровадження нових санкцій.

Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу висловив провідний експерт Німецького фонду Маршалла Брюно Лете.

"Євросоюз і США повинні обговорити потенційне запровадження нових політичних та економічних санкцій проти Росії за дії у Керченській протоці", - переконаний експерт.

Також, зауважив Лете, західні лідери, які братимуть цього тижня участь у засіданні "Великої двадцятки" у Буенос-Айресі, повинні ізолювати Росію та відмовитися проводити з Путіним двосторонні зустрічі.

"Необхідна тверда політична реакція солідарності з Україною з боку країн ЄС і НАТО. Дії Росії є порушенням міжнародного права та українського суверенітету", - також відзначив європейський експерт.

Лете нагадав, що з 2008 року Росія продовжує дестабілізувати регіон Чорного моря.

"Ми повинні завадити Росії перетворити Чорне море у російське озеро", - наголосив Лете.

Серед конкретних кроків він відзначив необхідність обговорення на засіданні 4-5 грудня міністрами закордонних справ країн НАТО питання ширшої та дієвої присутності ВМС союзників у Чорному морі.

Читайте також: Україна на Радбезі ООН вимагатиме звільнення захоплених моряків – Клімкін

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує введення воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про введення воєнного стану.

О 18:00 за київським часом відбудеться засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-