МЗС Чехії заявляє, що анексія Азовського моря неприйнятна

МЗС Чехії заявляє, що анексія Азовського моря неприйнятна

Укрінформ
Чехія не визнала анексію українського Криму Росією і також не визнає спроби анексувати Азовське море.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршичек.

«Подібно до того, як для нас неприйнятна анексія Криму Росією, також неприйнятна і анексія вод Азовського моря», - написав міністр у своєму Twitter.

В коментарях чеським ЗМІ він висловив глибоку стурбованість у зв'язку з ризиками, пов'язаними з мілітаризацією Криму та Азовського моря. Ця тема стала предметом обговорення на Раді закордонних справ минулого тижня, і такі побоювання тепер «стали реальністю», - додав він.

Міністр зазначив, що Росія блокадою протоки порушує міжнародне право на вільну навігацію в міжнародних водах. Він також сказав, що Чехія слідуватиме в руслі реакції Євросоюзу, якщо буде ухвалене рішення про введення додаткових санкцій або висилку російських дипломатів.

З пропозицією про висилку російських дипломатів з Чеської Республіки та інших країн ЄС виступив раніше заступник голови парламентського комітету з питань загальної зовнішньої політики, депутат від «Піратської партії» Ян Липавский.

Читайте також: Російська ескалація в Керченській протоці: хронологія

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада скоїли агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь в Азовськом морі. Після цього спецназ Росії захопив три українських кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-