Країни ЄС на всіх рівнях обговорюють ситуацію навколо Азова

Країни ЄС на всіх рівнях обговорюють ситуацію навколо Азова

Укрінформ
Країни ЄвроСоюзу на всіх рівнях приділяють пріоритетну увагу подіям, які розгортаються в Азовському морі.

Про це у понеділок заявила речник Єврокомісії Майа Косьянчич.

«Я хочу ще раз наголосити на тому, що Євросоюз має сталу і тривалу позицію щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України. Ситуація навколо Азову обговорювалася на слуханнях в Європарламенті, вона була в порядку денному міністрів закордонних справ Євросоюзу тиждень тому. Наша офіційна заява, яка була оприлюднена вчора, не виключає будь-яких наступних дій з боку Євросоюзу», - зазначила речник Єврокомісії.

Вона наголосила, що Євросоюз продовжує розглядати пакет економічної допомоги для України, яка буде спрямована на відновлення Донбасу, а також на підтримку регіонів, які потерпають від подій навколо Азовського моря та Керченської протоки.

«Ця ситуація не нова, і ми спостерігаємо дуже небезпечний розвиток. Високий представник обговорила цю ситуацію з міністром закордонних справ України, йдуть численні контакти на інших рівнях. Ми дуже серйозно сприймаємо цю ситуацію, і вона є для нас пріоритетною», - додала  Косьянчич.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи має європейська сторона контакти з російською стороною, Косьянчич повідомила, що це питання знайде відповідь після того, як європейська сторона визначить власну позицію «максимум, до завтрашнього дня».

Окрім того, президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Болгарії може обговорити з президентом цієї країни Руменом Радевим загострення ситуації в Азовському морі. Про це повідомив голова канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, повідомляє "Польське радіо".

 За  його словами, Дуда їде до Болгарії з офіційним візитом у понеділок, 26 листопада. "Він, напевно, обговорить ситуацію у регіоні з президентом Болгарії", - підкреслив Щерський.

Як повідомляв Укрінформ, російські спецпризначенці обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом після того, як по них був відкритий вогонь. Два українські катери "Бердянськ" та "Нікополь" були обстріляні противником і втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

Читайте також: Глава МЗС Австрії засудила застосування сили Росією в Керченській протоці

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет. Україна звернулася з вимогою негайно скликати засідання Ради безпеки ООН. Під час екстреного засідання РНБО Президент підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану й звернутися з цією пропозицією до Верховної Ради.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що 26 листопада о 16:00 парламент ухвалить рішення щодо запровадження воєнного стану на 60 днів. У разі нормалізації ситуації він може бути скасований будь-якої хвилини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-