Росія своїми діями підтвердила нікчемність угод щодо Азовського моря - Клімкін

Росія своїми діями підтвердила нікчемність угод щодо Азовського моря - Клімкін

Укрінформ
Російська Федерація своїми діями підтвердила нікчемність двосторонніх угод щодо Керченської протоки та Азовського моря.

Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-підходу після брифінгу для дипломатичного корпусу, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«РФ своїми діями підтвердила нікчемність двосторонніх угод щодо Керченської протоки та Азовського моря. Ми розуміємо, що Росія не мала і не має наміру їх дотримуватися. Відповідно, всі російські маніпуляції та посилання на начебто спільні внутрішні води України та Росії є абсолютно безпідставними», - наголосив Клімкін.

Окрім того, він зазначив, що дії Росії суперечать як загальному міжнародному праву, так і конвенції ООН з морського права.

«Це розглядається зараз відповідним міжнародним трибуналом, оскільки такі дії, і я знову підкреслюю, протирічать як загальному міжнародному праву, так і конвенції ООН з морського права», - сказав Клімкін.

За його словами, під час брифінгу для послів "дуже детально пояснили, як Росія вчора абсолютно свідомо і сплановано здійснювала акти агресії стосовно наших суден і стосовно наших моряків». 

"Ми продемонстрували послам відповідні записи, які на 100% свідчать, як відбувалася комунікація, як планувався кожен російський крок", - додав міністр.

Читайте також: Російська ескалація у Керченській протоці: хронологія

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення. 

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, о 16.00 Верховна Рада має зібратися на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Договір між Україною і Росією про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки був підписаний у грудні 2003 року. Згідно з документом, Азовське море і Керченська протока визнані внутрішніми водами України і РФ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-