Ягланд нагадав, що Керченська протока є спільними водами РФ й України

Ягланд нагадав, що Керченська протока є спільними водами РФ й України

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд наголошує на необхідності дотримання договору між Україною та Росією щодо Азовського моря та надзвичайній важливості уникнення ескалації у регіоні.

Про це йдеться у поширеній у понеділок заяві генерального секретаря РЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Вільне перетинання Керченської протоки гарантується договором між Російською Федерацією та Україною про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Згідно з цим договором, Азовське море та Керченська протока є спільними територіальними водами. Надзвичайно важливо уникнути подальшої ескалації у регіоні», - заявив генеральний секретар Ради Європи.

Як відомо, Україна і Росія підписали Договор про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки у 2003 році, який набув чинності у 2004-му.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські судна обстріляли українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення. Три кораблі українських ВМС та понад 20 моряків захоплені Росією.

Читайте також: Солідарна реакція світу дозволить запобігти повномасштабній війні – посол України

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Також сьогодні о 18.00 за київським часом в Нью-Йорку пройде засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-