"Запаморочення від московського газу" може дорого обійтися Заходу — експерт

Укрінформ
Якщо Німеччина не оголосить про визнання російської агресії проти України та не змінить підходи до участі в газових проектах з Росією, то на межі існування опиниться не тільки умовний "цивілізований Захід", а й НАТО.

Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь.

"Навіть після збройної атаки на українські кораблі у протоці, яка вважається міжнародною, а згідно з двосторонньою угодою України та РФ про Азовське море - ще й внутрішніми водами двох країн - ЄС та провідні країни Європи (особливо важливою тут є позиція Німеччини) не наважилися назвати це збройною агресією. Очевидно, що московський газ паморочить голови в Берліні. Але ця геополітична млосність може дорого коштувати не тільки Україні. Якщо Німеччина не оголосить про визнання російської агресії проти України і, відповідно, не змінить підходи до участі в газових проектах з Росією (насамперед, у Північному потоці-2), на межі існування опиниться не тільки умовний "цивілізований Захід", але й цілком конкретна організація НАТО", - наголосив Самусь.

Він додав, що відкрита російська агресія проти європейської країни України ставить НАТО цілком конкретні запитання: чи готова НАТО балансувати агресивні дії Росії в Європі? Чи готова НАТО діяти як воєнно-політична структура, а не "клуб по інтересам"? "Якщо НАТО проковтне російську агресію в Керченській протоці, питання про ефективність цієї структури перетвориться з риторичного на практичне", - вважає Самусь.

Експерт також зазначив, що агресія Росії в Керченській протоці наблизила сучасну систему міжнародних відносин до крайньої межі. На його думку, або існуючі міжнародні інститути, які відповідають за забезпечення глобального миру та безпеки, знайдуть в собі внутрішні сили та рішучість поставити Кремль на своє місце, або світ буде стрімко котитися до нового правового "середньовіччя", коли можна встановлювати кордони, де хочеться, розстрілювати військові кораблі інших держав, коли захочеться, закривати та відкривати міжнародні води, коли у «імператора» наступають різні фази запаморочення.

Самусь також наголошує, що відкрита агресія Росії проти кораблів ВМС України в Азовському морі є приводом задіяти механізми Будапештського меморандуму. "Підписанти мають всі можливості покарати Росію. Сподіваємося, що США та Велика Британія будуть діяти більш рішуче, ніж у 2014 році. Стосовно військового компоненту - Україні потрібна термінова допомога для нарощування бойового складу ВМС України. Наші союзники можуть нам допомогти", - зазначив експерт.

Він також вважає за необхідне створити базу для постійного перебування на ротаційній основі кораблів союзників на військово-морській базі ВМС України.

Читайте також: ОБСЄ скликала спеціальне засідання через агресію Росії в Азовському морі

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські судна обстріляли українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення. Також Росія захопила три кораблі українських ВМС та понад 20 моряків.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-