Парубій підписав постанову про перейменування Кіровоградського району

Парубій підписав постанову про перейменування Кіровоградського району

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про перейменування Кіровоградського району Кіровоградської області на Кропивницький.

Про це спікер повідомив у Twitter.

«Підписав сьогодні постанову Верховної Ради про декомунізацію Кіровоградського району (№4906). Відсьогодні це Кропивницький район», - зазначив Парубій.

Наступним кроком, за його словами, буде перейменування Кіровоградської і Дніпропетровської областей і закріплення цього рішення у Конституції України.

Читайте також: Парубій обіцяє, що Рада повернеться до перейменування Дніпропетровської області

Як повідомляв Укрінформ, 20 листопада Верховна Рада ухвалила постанову щодо перейменування Кіровоградського району Кіровоградської області на Кропивницький. 

Водночас депутати провалили голосування за направлення до Конституційного суду законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Співавтори законопроекту аргументували необхідність перейменування тим, що територія нинішньої Дніпропетровської області нерозривно пов'язана з історією українського козацтва та його адміністративно-військових центрів - січей. Водночас співавтори законодавчої ініціативи зауважували, що Січеслав є другою неофіційною назвою Дніпра та другою за рейтингом симпатій городян.

У той же день Рада включила до порядку денного та направила на висновок до Конституційного суду законопроект про внесення змін до статті 133 Конституції щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Конституційний суд у своєму висновку повинен визначити, чи не суперечать запропоновані зміни чинним статтям 157 і 158 Основного закону. У подальшому, відповідно до статті 159 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції може розглядатися Радою за наявності відповідного висновку Конституційного суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону.  

У травні 2016 року Верховна Рада у межах декомунізації ухвалила рішення про перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро, прибравши з назви згадку про комуністичного діяча Григорія Петровського.

21 листопада Порошенко вніс на розгляд ВР законопроект “Про внесення зміни до статті 133 Конституції України”, що передбачає перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

23 листопада Голова ВР Андрій Парубій під час брифінгу повідомив журналістам, що  у найближчі тижні планує повернутися до розгляду питання щодо перейменування Дніпропетровської області. Він зазначив, що на розгляд депутатів виноситиметься одночасно дві пропозиції - щодо перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську та на Січеславську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-