Держсекретар МЗС ФРН заявляє, що ескалація на Азові може мати страхітливі наслідки

Держсекретар МЗС ФРН заявляє, що ескалація на Азові може мати страхітливі наслідки

Укрінформ
Росія зобов'язана не перешкоджати проходу українських судів в їх порти в Азовському морі.

Про це заявив держсекретар МЗС ФРН Міхаель Рот в інтерв'ю Німецькому радіо.

«Зрозумілим є одне, що Росія, згідно з міжнародними договорами, повинна забезпечити Україні негайний доступ до її портів в Азовському морі. Вона зобов'язалася це робити», - заявив Рот.

Дипломат зазначив, що положення вкрай небезпечне. «В останню чергу, що нам зараз треба, це нова ескалація у відносинах між Росією і Україною», - сказав держсекретар і закликав обидві сторони якомога швидше розрядити напругу, оскільки це може привести до «страхітливих наслідків».

Рот висловив надію на те, що міжнародне співтовариство відреагує, зокрема Радбез ООН, і  всі разом не допустять застосування сили і військової ескалації. «Зараз це найголовніше», - додав він.

Офіційної реакції з боку уряду ФРН доки немає. Озвучити її владу країни закликав депутат Бундестагу Омід Нуріпур у своєму Твіттері.

Він порадив федеральному уряду  переглянути відео, яке показує, як українські кораблі умисно таранять в нейтральних водах. «Ви повинні зараз висловитися, прес-секретар уряду, а не лише тоді, коли збереться Рада Безпеки!», - написав політик.

Читайте також: Філарет закликав "каїнів" із РФ отямитись і припинити зло

Як повідомляв Укрінформ, наразі три українські судна залишаються захопленими російським спецназом після того, як в Азовському морі по них було відкрито вогонь. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців отримали поранення.

У зв'язку з надзвичайними подіями Президент Петро Порошенко скликав Військовий кабінет, під час якого підтримав пропозицію про введення воєнного стану.

Під час брифінгу секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що 26 листопада о 16.00 парламент прийме рішення про введення воєнного стану на 60 днів.

Також о 16.00 за Києвом відбудеться засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-