Провокативні дії РФ в Чорному та Азовському морях перейшли межу - МЗС

Провокативні дії РФ в Чорному та Азовському морях перейшли межу - МЗС

Заява
Укрінформ
Провокації з боку Російської Федерації в Чорному та Азовському морях перейшли межу і стали вже агресивними.

Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства закордонних справ України з приводу сьогоднішнього інцидента в Азовському морі.

"Кораблі Російської Федерації на порушення свободи навігації неправомірно застосували силу по відношенню до кораблів ВМС ЗС України. Ми розцінюємо такі агресивні дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права", - ідеться в заяві.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що будуть здійснені всі належні заходи дипломатичного та міжнародно-правового реагування. МЗС також невідкладно інформуватиме партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі.

"Такі дії несуть у собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а отже, вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства", - зазначають в МЗС.

Водночас, у ФСБ РФ заявляють про "навмисну провокацію" з української сторони. У поширеному російськими ЗМІ повідомленні прес-служби йдеться про те, що українські військові кораблі "перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації", вони "небезпечно маневрують, не підкоряються законним вимогам російської влади".

За даними командування українських ВМС, о 13.12 зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 "на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України".

Читайте також: Російський прикордонний корабель протаранив український буксир на Азові

Раніше командування ВМС ЗС України заявило, що 25 листопада російські прикордонні катери типу "Соболь", прикордонний сторожовий корабель "Дон", катери типу "Мангуст", малий протичовновий корабель "Суздалец" здійснили відверто агресивні дії проти українських двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксира "Яни Капу", що здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря, про який заздалегідь було поінформовано. За інформацією командування, російський корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Такі дії російських військових суперечать Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки,  наголосили у командуванні.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-