Місія ЄС назвала зауваження до законопроекту про захист викривачів корупції

Місія ЄС назвала зауваження до законопроекту про захист викривачів корупції

Укрінформ
Консультативна місія Європейського Союзу оприлюднила ряд зауважень до проекту Закону України "Про захист викривачів корупції".

Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Консультативна місія ЄС вітає той факт, що розроблено проект закону із такого важливого питання. Під час круглого столу, проведеного в Національній академії внутрішніх справ 2 листопада 2018 року, заступник голови Операційного департаменту КМЄС Розалін Шихан підкреслила деякі позитивні аспекти проекту закону, зокрема положення щодо забезпечення права на безоплатну правову допомогу для викривачів, встановлення чітких строків для перевірки їх повідомлень, а також інформування таких осіб про стан та результати розгляду повідомлень. Проте Шихан висловила і зауваження КМЄС до законопроекту", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: НАЗК отримало доступ до реєстру податкової

Так, відповідно до рекомендацій КМЄС, потребують доопрацювання такі аспекти: необхідність поширення закону на інші порушення суспільного інтересу, такі як порушення прав людини; чітке включення приватного сектору до сфери дії закону, бажано з урахуванням ризик-орієнтованих підходів; надання викривачам доступу до зовнішніх каналів розкриття інформації відповідно до практики Європейського суду з прав людини; розширення механізмів захисту викривачів у положеннях трудових договорів, зокрема обмеження використання роботодавцем вимог щодо нерозголошення інформації; перекладення тягаря доказування на роботодавця має застосовуватися і після стадії початкового розгляду звернення викривача Національним агентством.

У НАЗК в свою чергу запевнили, що готові обговорювати пропозиції місії до внесення документа на розгляд Кабінету міністрів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-