Курс до ЄС і НАТО: Рада може взятися за зміни до Конституції одразу після рішення КСУ

Курс до ЄС і НАТО: Рада може взятися за зміни до Конституції одразу після рішення КСУ

Укрінформ
Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" готова ініціювати включення до порядку денного президентського законопроекту №9037 про курс до ЄС і НАТО після 16:00, якщо буде отримано позитивне рішення Конституційного Суду.

Про це журналістам у кулуарах парламенту повідомив перший заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У мене є інформація, що Конституційний Суд зараз якраз розглядає це питання. Якщо буде позитивне рішення Конституційного Суду, то наша фракція налаштована ставити питання, щоб після 16:00 проголосувати за включення цього питання в порядок денний і прийняття рішення", - сказав Кононенко на запитання, чи можливий у четвер розгляд законопроекту №9037.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Читайте також: Наступним віховим рішенням Ради буде закріплення членства у ЄС і НАТО — Парубій

18 вересня профільний Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту включити до порядку денного сесії цей законопроект та направити його до Конституційного суду України для отримання висновку. Водночас 19 вересня комітет у закордонних справах не повністю підтримав документ, рекомендувавши створити тимчасову спеціальну комісію для його доопрацювання перед направленням до КС.

Конституційний Суд у своєму висновку має визначити, чи не суперечать запропоновані зміни чинним статтям 157 і 158 Основного закону. Так, стаття 157 передбачає, що Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. З іншого боку, статтею 158 визначено, що законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою і закон не був прийнятий, може бути поданий до ВР не раніше, ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. Водночас парламент протягом строку своїх повноважень не може двiчi змiнювати однi й тi самi положення Конституцiї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-