Договір 2003 року не дає Росії права перевіряти судна - МЗС України

Договір 2003 року не дає Росії права перевіряти судна - МЗС України

Укрінформ
Положення договору 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів. 

Про це йдеться в коментарі МЗС України, поширеному у зв'язку із черговими маніпуляціями російського МЗС.

"Ми вкотре спостерігаємо вільне читання і трактування з боку Росії норм двосторонніх і багатосторонніх угод. Жодне положення Договору 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів", - зазначають у відомстві.

У МЗС наголошують, що Росія не має права перешкоджати свободі судноплавства — ані згідно з Конвенцією ООН з морського права, ані згідно з двосторонньою договірною базою.

Читайте також: Росія викидає гроші на вітер - Чалий про інформатаки на посольство

"Україна і надалі залишатиметься вірною Статуту ООН і нормам міжнародного права та продовжить захищати свої права в арбітражному провадженні щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці", - резюмували у відомстві.

Як повідомлялося, у середу міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що  перевірки суден у Азовському морі відповідають домовленості між РФ і Україною від 2003 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-