Здається, ніби постанову Собору УПЦ МП писали у Кремлі - Кириленко

Здається, ніби постанову Собору УПЦ МП писали у Кремлі - Кириленко

Укрінформ
Ухвалена Собором УПЦ МП постанова про припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом через встановлення ним юрисдикції на території України написана під впливом Росії.

Таке переконання висловив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко у дописі у Тwitter.

"Враження таке, що сьогоднішня Постанова Собору УПЦ МП написана у Кремлі. А чим ще можна пояснити невизнання канонічних рішень Константинополя, небажання Томосу про автокефалію для української церкви та страх зустрічі із Президентом своєї країни? Тільки залежністю від країни іншої!" - написав він.

Раніше у вівторок, 13 листопада, Собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духовенства та мирян до процесів надання Томосу про автокефалію української церкви.

Читайте також: УПЦ МП розриває євхаристійне спілкування з Константинополем

Крім того, Собор засудив рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня щодо встановлення юрисдикції Константинопольського патріархату на території України та припиняє з ним євхаристійне спілкування.

При цьому в УПЦ МП назвали рішення Синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року стосовно українського церковного питання "недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили".

Окрім того, Собор єпископів УПЦ МП виступає проти зміни назви церкви на законодавчому рівні.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також: УПЦ МП відмовилася від участі у створенні автокефальної церкви - рішення Собору

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-