Климпуш-Цинцадзе вказала, що гальмує виконання Угоди про асоціацію з ЄС

Климпуш-Цинцадзе вказала, що гальмує виконання Угоди про асоціацію з ЄС

Укрінформ
Ігнорування міністерствами строків подачі євроінтеграційних законопроектів, що передбачені Угодою про асоціацію, є неприпустимим.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на нараді із заступниками міністрів із європейської інтеграції щодо прогресу виконання Угоди про асоціацію, повідомляє Урядовий портал.

"Неприпустимим є ігнорування міністерствами строків, що передбачені Угодою про асоціацію... Міністерства не внесли протягом третього кварталу жодного законопроекту, передбаченого Планом заходів виконання Угоди ", — сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що часто міністерства через тривалі процедури міжвідомчих погоджень спокушаються швидкою реєстрацією євроінтеграційних законопроектів через народних депутатів, а це в результаті стає однією з причин гальмування процесу виконання Угоди. Такий шлях часто суттєво уповільнює, а й часом унеможливлює ухвалення відповідного законодавства, зазначила віце-прем'єр.

За її словами, проведений аналіз свідчить про низку інших системних проблем. Зокрема, часто розроблені центральними органами виконавчої влади проекти законодавчих актів місяцями не вносяться міністерствами на розгляд уряду. Як приклад Климпуш-Цинцадзе навела законопроект про енергетичну ефективність чи законопроект про імплементацію директив щодо боротьби з відмиванням доходів та фінансуванням тероризму.

Іншою проблемою є те, що міністерства розробляють і вносять на засідання уряду або реєструють через народних депутатів законопроекти, які стосуються виконання Угоди, але не враховують при цьому досконало положень відповідних директив ЄС, наприклад, зміни до законодавства в частині державних закупівель, щодо безпеки дорожнього руху, зміни до Митного кодексу.

"Міністерства ігнорують строки, передбачені Угодою про асоціацію, як, наприклад, щодо законопроектів про туризм та захист прав споживачів, право компаній щодо акціонерних товариств, законодавство з питань безпеки дорожнього руху та документів, що посвідчують право на керування транспортним засобом", — констатувала віце-прем'єр.

Оцінюючи виконання Угоди не лише у цьому році, а й у цілому за останні три роки, вона зазначила, що попри численні ефективні зусилля та позитивні досягнення, є сфери, у яких з різних причин не було досягнуто жодних зрушень. Це, зокрема, укладення Угоди про взаємне визнання Україною та ЄС сертифікатів відповідності на промислову продукцію, запровадження інституту Уповноваженого економічного оператора та ухвалення технічних рішень щодо створення єдиного режиму транзиту між Україною та ЄС, виконання завдань законодавчого забезпечення у сфері транспорту та підписання Угоди про спільний авіаційний простір.

Климпуш-Цинцадзе закликала міністерства пріоритезувати та активізувати роботу з виконання Угоди в законодавчому полі.

Читайте також: Україна зацікавлена у розвитку єдиного цифрового ринку з ЄС - Климпуш-Цинцадзе

Учасники наради зосередились на оцінці прогресу та аналізі низки проблемних моментів у роботі міністерств з підготовки законодавчих пропозицій для парламенту, обговорили питання секторальної інтеграції України з Євросоюзом, зокрема, напрацювання задля інтеграції до енергетичного та цифрового ринків ЄС, виконання дорожньої карти приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС/ЄАФТ та підготовку до засідання Ради асоціації, яке відбудеться 17 грудня у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-