Марчук про проблеми з Угорщиною: Не сумніваюся, що попрацювали спецслужби РФ

Марчук про проблеми з Угорщиною: Не сумніваюся, що попрацювали спецслужби РФ

Укрінформ
Спецслужби РФ причетні до проблем України з Угорщиною і Польщею, вважає представник України в підгрупі з питань безпеки у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук.

Про це він сказав у четвер під час міжнародної конференції "Уроки гібридного десятиліття: що потрібно знати для успішного руху вперед", повідомляє Радіо Свобода.

"Я, наприклад, ні на секунду не сумніваюся, що наші проблеми з Угорщиною, вони виникли не тому, що це наші проблеми з Угорщиною, у нас взагалі немає проблем, а тому що просто добряче попрацювала відповідна служба РФ", – сказав Марчук.

Він додав, що вважає, що проблеми, які виникали в України і Польщі, також є результатом відповідних зусиль Росії.

Під час конференції Марчук наголосив, що інколи дії розвідки іншої країни можуть завдати державі ще більшої шкоди, аніж пряма військова агресія проти неї.

Як повідомлялося, відносини між Угорщиною і Україною загострилися після ухвалення українського закону про освіту, який визначає мовою освіти в нашій країні державну українську. Угорщина заявила, що це нібито порушує права угорської меншини, Україна відкинула звинувачення, проте Будапешт на знак невдоволення заблокував зближення України з НАТО, де всі рішення ухвалюються лише консенсусом.

Читайте також: Горбулін назвав дві замасковані цілі Кремля в Україні

Крім того, відносини з Угорщиною загострила поява в інтернеті відеозапису видачі угорських паспортів громадянам України в одному з консульств Угорщини на Закарпатті, при чому нових "угорських громадян" інструктували, як приховувати це від української влади. Це викликало дипломатичний скандал зі взаємним висиланням дипломатичних працівників двох країн.

У жовтні 2016 року польський Сейм й українська Верховна Рада ухвалили спільну Декларацію пам’яті й солідарності, яка мала б покласти край історичним непорозумінням. Попри це, історичне питання залишається джерелом конфліктних ситуацій. Влітку минулого року міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що звеличення Степана Бандери завадить євроінтеграції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-