Ніколи ще росЗМІ не були настільки інфіковані своєрідним

Ніколи ще росЗМІ не були настільки інфіковані своєрідним "вірусом сказу" - Горбулін

Укрінформ
Гібридна війна суттєво впливає на інформаційну та гуманітарну політику, тож Кремль уже вивчає питання щодо створення Генштабу інформаційної безпеки.

Про це у своїй доповіді під час міжнародної конференції "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед" розповів радник Президента, академік НАН України Володимир Горбулін.

"Гібридна війна перевернула все, що робилось в інформаційному та гуманітарному просторі. Ніколи ще засоби масової інформації в Росії не були настільки інфіковані своєрідним вірусом сказу. Агресія в інформаційному просторі - це той продукт, який Росія активно намагається експортувати не лише до України, а й до Європи та США. Росія активно користується перевагами інтернет-мережі, застосовуючи масові атаки в соцмережах, фабрики тролів. Для розбрату в Україні використовується і релігійний аспект", - заявив Горбулін.

Він підкреслив, що на інформаційній війні не гинуть люди, тож населення здебільшого не бачить для себе загрози. Відтак відбувається повернення до війни ідей та смислів. "На жаль, в інформаційній війні ми часто поступаємось РФ. Росія намагається перетворити Україну на свій полігон, атакуючи критичну інфраструктуру, фінансовий сектор, енергетику, транспорт. В цьому році вже попередили щонайменше дві потужні кібератаки", - наголосив фахівець.

За його словами, нещодавно Кремль порушив питання про створення генерального штабу інформаційної безпеки. "Все це дуже вписується в схеми протиборства, які так полюбляють ідеологи та ініціатори гібридної війни Путін та Сурков", - зазначає Горбулін.

При цьому він застеріг від спроб домовитися з агресором з огляду на заяви окремих політиків.

Читайте також: Горбулін назвав дві замасковані цілі Кремля в Україні

"Катастрофічні наслідки можуть бути у разі, якщо Україна буде намагатись домовитись із агресором, а не протидіяти. "Холодна війна" не перетворилась у ядерну лише тому, що всі учасники знали, що на будь-яку провокацію буде відповідь", - наголосив Горбулін.

Прогнозуючи подальший розвиток подій, радник Президента зазначив: "Росія сьогодні приречена на Путіна. Путінська Росія приречена на протистояння з Заходом. Росія неминуче програє у цьому протистоянні. Щодо України, то вона приречена на реформування сектору безпеки, розвиток економіки, та відновлення оборонної промисловості. І найголовніше - єдність нації, як найважливішої запоруки незалежності та суверенітету держави".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-