У Києві обговорили способи протистояння гібридним загрозам

У Києві обговорили способи протистояння гібридним загрозам

Укрінформ
У ході міжнародної конференції високого рівня "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", присвяченої питанням гібридних воєн, будуть розроблені пропозиції, які дадуть змогу ефективно протистояти цим викликам.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу на конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після обговорень ми зможемо розробити пропозиції, як ми зможемо спільно гарантувати безпеку громадян і захист ліберальних та демократичних цінностей», –зазначила віце-прем’єр.

Під час виступу вона наголосила, що конфлікти 21-го століття відрізняються від тих, що були у 20-му, адже загроза сьогодні може виникнути із безневинного повідомлення в соцмережі або з появи військ без розпізнавальних знаків однієї країни на території іншої, чи з того, що свідомістю громадян однієї країни намагаються керувати з іншої.

Необхідно визнати існування цих загроз і джерело та країну їх походження, вважає Климпуш-Цинцадзе. «Ми в Україні добре розуміємо, що одним із основних джерел цих загроз є Російська Федерація, яка протягом десятиліть випробовує технології боротьби зі світом... Сьогодні, допоки європейські країни вибудовували свої інститути, супротивник обійшов і почав діяти на полі боя, яке виявилось несподіваним. Полем бою стали вибори, атаки ведуться в соцмережах, в медіа, кіберпросторі», – заявила Климпуш-Цинцадзе.

На її думку, зараз агресору не обов’язково заволодіти територією іншої держави – достатньо заволодіти свідомістю її населення.

Сьогодні демократичні суспільства стають вразливими до таких загроз, зараз не залишилось жодних західних демократій, яких не торкнулись гібридні атаки з РФ, наголосила урядовець. Більше того, як зазначила Цинцадзе, інші держави починають наслідувати цей процес. На її думку, ефективну відсіч гібридній війні може дати майданчик спільної кооперації, а саме НАТО. «Саме НАТО є тією інституцією, яка здатна дати відсіч гібридній війні. Україна знаходиться на передньому краї цієї війни, яка вже сьогодні відбувається від Балтійського до Чорного морів», – заявила віце-прем'єр.

Вона нагадала, зокрема, про провокації на Азові та хімічні атаки в Британії і зазначила, що все це є ланками одного ланцюга та елементами загальної політики. Вона також зазначила, що повинна бути спільна відповідь на таку політику, і центральним елементом у цьому протистоянні є Україна.

«Сьогоднішні дискусії виведуть нас на спільне розуміння необхідності дати відсіч агресору, і ключі до цих відповідей лежать тут, в Україні», – підсумувала Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про напрацювання, які будуть запропоновані після конференції, віце-прем'єр зауважила, що будуть вироблені рекомендації щодо протистояння інформаційним загрозам, кібернетичним атакам та ролі розвідки у протидії загрозам.

«Ми свідомо зосередились на кількох темах під час конференції. Гібридні загрози та атаки відбуваються в дуже різних сферах, і тому якщо говорити про все, то це не дасть результату. Ми зосередились на трьох компонентах: інформаційні загрози та атаки, роль розвідувальних спільнот у протидії загрозам та протидія кібернетичним атакам. Ми виробили конкретні рекомендації, які будуть озвучені і під час конференції, і пізніше, після опрацювання їх на засіданні комісії зі взаємодії України з НАТО, яку я очолюю», – сказала Климпуш-Цинцадзе. 

За її словами, ці рекомендації необхідні для того, аби вийти на конкретні механізми взаємодії України і НАТО в тій чи іншій галузі.

Читайте також: Росія вже почала розігрувати свою “останню карту з гібридної колоди” - Порошенко

Як повідомлялося, конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» проходить у Києві 7–8 листопада. Її учасники підіб’ють підсумки першого десятиліття гібридної війни та розроблять рекомендації для ефективної спільної протидії цій загрозі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-