Експерт пояснив, чому президента слід обирати за чинним законом

Експерт пояснив, чому президента слід обирати за чинним законом

Укрінформ
Голова робочої групи з напрацювання виборчого кодексу Олександр Черненко сумнівається, що президентські вибори можна буде провести за Виборчим кодексом у разі його ухвалення до старту кампанії.

Таку думку він висловив Укрінформу, коментуючи заяву голови Центральної виборчої комісії Тетяни Сліпачук щодо необхідності найскорішого визначення із виборчим законодавством.

«Треба готуватись до президентських виборів за чинним законом, вносячи в нього певні зміни», - зазначив Черненко.

На його думку, малоймовірно, що у листопаді парламент розгляне в другому читанні проект Виборчого кодексу.

«Навіть якщо, умовно кажучи, у грудні, до старту кампанії, чи в січні, коли вже кампанія президентська буде йти, ми дійдемо до розгляду і прийняття Виборчого кодексу, я першим буду казати, щоб у Перехідних положеннях було записано, що в частині президентських виборів він вступає в силу вже на наступні вибори», - наголосив Черненко.

За його словами, неприпустимо вносити зміни до виборчого законодавства вже під час виборчої кампанії або напередодні її старту.

Читайте також: Канада відрядить в Україну спостерігачів на час виборів — МЗС

Він додав, що робоча група розглянула поправки народних депутатів у частині президентських виборів, і у Виборчому кодексі вона не буде суттєво відрізнятися від чинного законодавства.

Водночас депутат наголосив, що в законодавство необхідно внести певні технічні зміни. Зокрема, у законі про вибори Президента не передбачена ID-картка як документ, за яким видають бюлетені, і ті громадяни, які вже отримали ці пластикові картки та не мають паспортів старого зразка, за чинним законом не зможуть отримати виборчий бюлетень.

Як зазначив депутат, ЦВК і парламентаріям необхідно провести кілька нарад і визначити питання, які потребують вдосконалення в чинному законі про вибори.

Черненко також розповів, що робоча група опрацювала понад 60 відсотків поправок до проекту Виборчого кодексу, і у такому вигляді він може бути винесений на розгляд профільного комітету. "Для повного завершення роботи над поправками групі необхідно ще місяць-два", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-