Клімкін - про слова Хуга:  заступник глави місії ОБСЄ не має права давати оцінки

Клімкін - про слова Хуга: заступник глави місії ОБСЄ не має права давати оцінки

Укрінформ
Можливості Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі обмежені, але її присутність загалом важливіша, аніж відсутність будь-якої місії.

Про це написав міністр закордонних справ Павло Клімкін у Facebook

"Так, спектр можливостей спостерігачів ОБСЄ на Донбасі вельми обмежений. Крім того, російські окупанти всіляко перешкоджають їх роботі. Але присутність такої місії набагато важливіша, ніж відсутність будь-якої", - зазначив Клімкін.

Водночас міністр підкреслив, що екс-першому заступнику СММ ОБСЄ Александру Хугу треба було знайти слова, які не допускали б проросійських інтерпретацій.

"Александр Хуг вкотре явно потрапляє у комунікаційну халепу. І не тому, що він проросійський, адже свої обов’язки заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні він намагався виконувати неупереджено. А насамперед тому, що, зважаючи на офіційний статус спостерігача, у своїх заявах він не може виходити за формальні рамки. Тобто не має права давати жодних політичних оцінок і говорити "від себе", - прокоментував Клімкін слова Хуга про те, що колишній перший заступник голови СММ ОБСЄ не вважає Росію агресором.

Читайте також: Як екс-представник ОБСЄ Олександр Хуг бачить п’ять російських пальців, а руку - ні

Як повідомляв Укрінформ, 4 листопада Хуг, який склав повноваження наприкінці жовтня, в інтерв'ю ТСН заявив, що не вважає Росію агресором. Зокрема, на пряме запитання журналіста "Чи вважаєте ви Росію агресором?", Хуг відповів наступне: "Ні, але я вважаю, що Росія, як і Україна, й окремі райони Донецької та Луганської областей, визнали, що існує велика проблема, яка потребує вирішення, і всі вони взяли на себе зобов'язання".

25 жовтня видання Foreign Policy опублікувало інтерв'ю з першим заступником глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александром Хугом, у якому він нібито заявив, що ОБСЄ бачить конвої та уніформу РФ, проте прямих доказів присутності Росії на Донбасі немає.

Проте згодом видання прибрало інформацію про відсутність доказів присутності Росії на Донбасі з цього інтерв'ю, а наприкінці тексту розмістило ремарку, в якій вказало, що відкоригувало його в частині про відсутність доказів присутності Росії в зоні бойових дій на Донбасі, оскільки "це зауваження... не передає те, що він (Хуг) мав на увазі".

Александр Хуг залишив посаду заступника голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні 31 жовтня. Його наступником став Марк Етерінгтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-