Комітет ВР з нацбезпеки обрав законопроект про протимінну діяльність

Комітет ВР з нацбезпеки обрав законопроект про протимінну діяльність

Укрінформ
Комітет з питань нацбезпеки і оборони радить Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроект про протимінну діяльність, поданий групою народних депутатів на чолі з народним депутатом Андрієм Тетеруком.

Про це йдеться у висновках, які надав профільний комітет після обговорення чотирьох законопроектів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Розглянувши та обговоривши вищеназвані законопроекти та наявні висновки і пропозиції до них, народні депутати України - члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу проект Закону про протимінну діяльність в Україні (реєстр. № 9080-1, поданий народним депутатом України Тетеруком А.А. та іншими; проекти законів (реєстр. №№ 9080, 9080-2 та 9080-3 доопрацьований - відхилити», - йдеться в документі.

Читайте також: Рада першочергово розгляне законопроекти про розмінування територій - Парубій

Як зазначається у висновку головного науково-експертного управління ВРУ, у законопроекті №9080-1 пропонується на законодавчому рівні визначити правові та організаційні засади здійснення протимінної діяльності. Зокрема, наводиться перелік об'єктів та суб'єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, вимоги до фахівців у сфері протимінної діяльності і розмінування, джерела фінансування та ін. Крім того, у законопроекті передбачені норми, які регулюють питання цивільного контролю, засади міжнародного співробітництва та здійснення господарської діяльності у сфері протимінної діяльності, в тому числі страхування відповідальності під час здійснення робіт з розмінування та публічних закупівель.

Водночас, на думку експертів науково-експертного управління, «доцільність прийняття окремого спеціального закону, який визначав би порядок здійснення протимінної діяльності, є сумнівною». Адже протимінна діяльність є лише одним з багатьох видів робіт, яка здійснюються у сферах оборони та громадської безпеки, вона не є самостійною сферою суспільних відносин, тому потреби у врегулюванні цієї діяльності шляхом прийняття окремого закону немає, вважають в науково-експертному управлінні.

Як зазначається у висновках, на сьогодні саме Міноборони здійснює функції національного органу з питань протимінної діяльності, сприяє впровадженню і застосуванню в Україні міжнародних стандартів в цій сфері. Водночас у законопроекті не передбачені функції Міноборони як національного органу з питань протимінної діяльності чи можливість його взаємодії із запропонованими у проекті новими державними органами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-