Набув чинності закон про спрощення екстрадиції

Набув чинності закон про спрощення екстрадиції

Укрінформ
В Україні набув чинності закон, яким врегульовується спрощена процедура екстрадиції осіб, затриманих у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку.

Відповідний закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників" опубліковано напередодні, 3 листопада, у парламентській газеті "Голос України".

"Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування", - йдеться в документі.

Як повідомялося, Верховна Рада 2 жовтня ухвалила закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників" (№ 6149).

Закон дозволяє затриманим, які перебувають у міжнародному розшуку, просити про застосування до них спрощеного порядку видачі, не чекаючи надходження формального запиту на екстрадицію.

Читайте також: Другий закон про "маски-стоп" набув чинності

Згідно із законом, передача особи, стосовно якої прийнято рішення про екстрадицію у спрощеному порядку, здійснюється протягом 10 робочих днів з дня повідомлення компетентному органу іноземної держави про зазначене рішення. Цей строк може бути подовжений уповноваженим (центральним) органом України до 30 днів. Відстрочення фактичної передачі особи з підстав, передбачених статтею 592 цього Кодексу, не допускається.

Передбачається, що у разі прийняття уповноваженим (центральним) органом України рішення про відмову у видачі особи (екстрадиції) у спрощеному порядку видача особи (екстрадиція) здійснюється за загальними правилами щодо видачі осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Законом уповноважений орган України може приймати рішення про екстрадицію у спрощеному порядку або про відмову у видачі протягом п'яти робочих днів з дня одержання ухвали слідчого судді, якою затверджено згоду особи на екстрадицію, та інформації компетентного органу іноземної держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-