Лукашенко запропонував направити на Донбас спільну місію ООН і ОБСЄ

Лукашенко запропонував направити на Донбас спільну місію ООН і ОБСЄ

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував розглянути можливість розміщення на сході України спільної миротворчої місії ООН і ОБСЄ.

Про це він заявив на відкритті зустрічі Основної групи Мюнхенської безпекової конференції у Мінську, повідомляє БЕЛТА.

"Будемо відвертими: вирішення конфлікту на Донбасі, за бажання, могло б бути вже давно знайдено. Треба продовжувати роботу щодо посилення можливостей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні і Тристоронньої контактної групи. Ми готові розглянути створення в Мінську технічного пункту Тристоронньої контактної групи та інше, про що ми здатні сьогодні домовитися в Європі", - сказав Лукашенко.

Він також вважає важливим доповнити дипломатичний діалог взаємозв'язками парламентаріїв, представників регіональної влади, громадянського суспільства і експертів.

"Необхідно здійснювати подальший пошук взаємоприйнятного рішення щодо розміщення на Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні. До її складу можуть увійти військовослужбовці, поліцейські, цивільний персонал із країн, які потягом усього періоду конфлікту робили неабиякий внесок у його вирішення. Треба забезпечити принцип поетапності в розгортанні цієї місії, але часу майже не залишилося", - сказав Лукашенко.

На думку білоруського лідера, також треба було б активізувати і роботу в "нормандському форматі", щоб забезпечити чіткий механізм контролю за виконанням Мінських угод. Проте, за словами Лукашенка, з урахуванням досвіду колишніх років є побоювання, що цього буде недостатньо.

Читайте також: Білорусь готова допомогти у вирішенні конфлікту на Донбасі - Лукашенко

Глава Білорусі також запропонував узяти на себе відповідальність за забезпечення миру в східних регіонах України і контроль на російсько-українському кордоні.

"Простіше кажучи, ми можемо взяти на себе відповідальність за забезпечення миру в східних регіонах України і контроль на російсько-українському кордоні, а також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України", - резюмував президент Білорусі.

Фото: БЕЛТА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-