Угорщина змінила скандальну назву

Угорщина змінила скандальну назву "уповноваженого щодо Закарпаття" - ЗМІ

Укрінформ
Угорщина змінила скандальну назву посади урядового уповноваженого щодо Закарпаття, яка викликала жорсткий спротив України.

Відповідне рішення опубліковане в офіційному виданні Міністерства юстиції Угорщини у понеділок, 29 жовтня, копія якого є у розпорядженні "Європейської правди".

"У понеділок Будапешт офіційно змінив посаду (Іштвана - ред.) Грежі на "уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону". Тобто тепер у назві посади йдеться не про розвиток однієї області, а про співпрацю двох сусідніх прикордонних регіонів. Угорщина фактично повернула назву посади Грежі, яка існувала до весни поточного року, додавши до функцій уповноваженого роботу із ДНЗ (дошкільними навчальними закладами - ред.) Закарпаття", - йдеться у повідомленні.

На початку серпня Київ висловив протест через створення в уряді Угорщини посади "уповноваженого міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну", яку обійняв Іштван Грежа.

Читайте також: Україна-Угорщина: кінець кризі? На жаль, схоже, це не так

Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи, оскільки "до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України". У МЗС навіть заявили про готовність заборонити в'їзд в Україну уповноваженому, якщо назву його посади не буде змінено.

31 серпня глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що його колега Петер Сіярто пообіцяв змінити конфліктну назву. Згодом Угорщина підтвердила цю домовленість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-