Сироїд: Оборонний бюджет має бути прозорим, секретність — для інноваційних розробок

Сироїд: Оборонний бюджет має бути прозорим, секретність — для інноваційних розробок

Укрінформ
Прозорий оборонний бюджет — це з одного боку запобіжник корупції в армії, а з іншого — гарантія того, що держава вкладає гроші у свою обороноздатність.

На цьому наголосила у розмові з кореспондентом Укрінформу під час Безпекового форуму у Львові віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.

”На запити щодо оборонного бюджету Міністерство фінансів може сказати: у нас є бюджетні розписи. Але там написана середня вартість одиниці броньованої техніки. Я ж не хочу знати середню вартість, а хочу знати, яка саме одиниця броньованої техніки за якою ціною буде куплена, скільки таких одиниць придбають і куди скерують, відповідно до якої програми. Оце те, що означає прозорий оборонний бюджет. І не треба розказувати, що ворог може дізнатися про те, що ми випускаємо. (...) Для того, щоб захиститися від промислового шпіонажу і не показувати всі свої замисли, ми мусимо їх захишати секретністю. Але, як тільки техніка стає на озброєння, її закупівля має бути відкритою”, - сказала Сироїд.

За її словами, закритими мають бути хіба що інноваційні розробки. Водночас, на думку народного депутата, є випадки “секретності”, які не витримують жодної критики. Як приклад Сироїд згадала міномети “Молот” (у липні 2018-го на Рівненському військовому полігоні відбувся вибух – у каналі ствола міномета “Молот” здетонував боєприпас. Загинули троє бійців 128-ї окремої гірської бригади, що базується в Ужгороді - ред.).

“Знаючі люди кажуть, що завод, який їх виготовляв, міг використовувати тонку сталь, грубшу і ще грубшу. Проте їм сказали використовувати тонку, щоб зекономити кошти. Ось вам і ефект міномета “Молот". А якби був прозорий оборонний бюджет, ми б побачили, за яку саме модифікацію і скільки грошей ми заплатили. І чи справді ця модифікація “Молота” коштує стільки, і чому трапилася трагедія. Закритий оборонний бюджет для корупціонерів, як болото для комарів. Поки ми не відкриємо його, доти вони будуть плодитись”, - вважає Сироїд.

Віце-спікер Оксана Сироїд є співголовою Безпекового форуму, який проходить у Львові з 24 по 26 жовтня. Вона виступає модератором низки панельних дискусій, що відбуваються у межах заходу.

Читайте також: Україна не повинна повторювати помилок Молдови щодо російської агресії — експерт

Як повідомляв Укрінформ, Безпековий форум-2018 під гаслом “Економіка війни чи війна економік” зібрав у Львові понад 240 учасників із 44 країн світу. Серед них — відомі аналітики, експерти, політологи, командири ЗСУ, Військово-морського флоту, керівництво Держприкордонслужби.

Серед питань, винесених на обговорення, — “Ситуація в Азовському морі як економічний, безпековий та соціальний виклики”, “Політика щодо окупованих територій: як попередити утворення “сірих” зон у світі”, “Оборона як сучасне поняття — Безпека як основа управління державною” та інші. У межах форуму відбулась презентація дослідження СЕРА “Європа і Північний потік-2”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-