Експерти вважають, що мантра про позаблоковість знову

Експерти вважають, що мантра про позаблоковість знову "спливе" на виборах

Укрінформ
Питання позаблоковості України буде в черговий раз порушуватись під час виборчих кампаній в Україні.

Такий прогноз зробив голова Координаційної ради Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж на засіданні круглого столу в Укрінформі "Нова візія відносин Україна-НАТО".

"Я побоююсь, що під час виборчих кампаній, які відбудуться в Україні наступного року, тема позаблоковсті знову лунатиме. Буде нова хвиля. Але це абсолютно неприйнятно для Української держави. Бо це напрямок на послаблення України", - сказав Джердж.

За його словами, нав'язування позаблоковості - це ідея Кремля. В якості прикладу експерт навів випадок з Тимофієм Нагорним. За інформацією СБУ, Нагорний був завербований спецслужбами РФ з метою створення в Україні проросійської політичної сили. Її головними тезами визначено лобіювання російської мови, відмова від вступу до НАТО, "а також вступ в ЄС тільки з РФ разом, а це означає, що ніколи".

Джердж зауважив, що де є НАТО, там війни немає. А через позаблоковість Україна має проблеми.

Читайте також: Україна візьме участь у Trident Juncture як країна-партнер НАТО

У свою чергу аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Руслан Кермач зауважив, що питання позаблоковості з наближенням виборчого сезону — головна потенційна лінія протистояння. "Ми вже чуємо заяви деяких політичних сил про нову Швейцарію східної Європи. Але ніхто не згадує про те, яких сусідів має Швейцарія і яких маємо ми", - сказав Кермач. За його словами, тема НАТО залишається чутливою, міфи радянських часів досі існують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-