Рада ОБСЄ в Італії має затвердити моніторинг кордону України з РФ - Прокопчук

Рада ОБСЄ в Італії має затвердити моніторинг кордону України з РФ - Прокопчук

Укрінформ
Україна закликала Італійське головування в ОБСЄ винести на затвердження міністерської ради ОБСЄ в Італії 6-7 грудня проект рішення про моніторинг ОБСЄ на ділянці держкордону між Україною та РФ, що межує з Донецькою та Луганською областями.

З відповідним закликом виступив у четвер Постійний представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З огляду на нагальну необхідність подальших ефективних заходів щодо захисту основоположних принципів ОБСЄ та зміцнення зусиль щодо врегулювання конфліктів, ми закликаємо Головування в ОБСЄ винести для схвалення міністерською Радою ОЮСЄ в Мілані проект рішення щодо моніторингу Організацією з безпеки та співробітництва на ділянці кордону між Україною та Росією, що прилягає до Донецької та Луганської областей України", - заявив він.

Читайте також: ОБСЄ щодня фіксує порушення РФ на Донбасі і це лише "верхівка айсберга"

Дипломат привітав неформальні консультації, які були проведені 17 жовтня  Італійським головуванням щодо заходів з підвищення прозорості на ділянці українсько-російського державного кордону, яка в даний час не контролюється українським урядом.

За словами представника України, російська позиція з цього питання буде "лакмусовим папірцем" на готовність Росії мирно врегулювати конфлікт, який вона розпочала.

Він нагадав, що місія спостерігачів ОБСЄ діє зараз лише на російських пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк" – на двох з 11 контрольно-пропускних пунктах ділянки російсько-українського державного кордону, якп не контролюється українськими органами влади. Незважаючи на бажання та підтримку країн-членів ОБСЄ розширити географію моніторингу спостерігачами ОБСЄ на кордоні, що передбачається Мінськими домовленостями, Росія чинить різноманітні обмеження та заборони з цього приводу, додав дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-