Парубій доручив комітету терміново розглянути законопроекти про розмінування Донбасу

Парубій доручив комітету терміново розглянути законопроекти про розмінування Донбасу

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій дав доручення Комітету з питань нацбезпеки і оборони розглянути на своєму засіданні законопроекти про розмінування Донбасу, щоб у четвер парламент міг ухвалити один із них.

Про це спікер заявив під час засідання Погоджувальної ради у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу сказати, що питання розмінування є однією з прерогатив, яку я визначив цієї осені, і ми чекаємо з нетерпінням рішення комітету. Без рішення комітету я не можу це поставити у порядок денний. Я сподіваюся, що цього тижня комітет зможе розглянути законопроекти і поставити питання на порядок денний. І ми у четвер зможемо його одразу і розглянути, і прийняти по ньому рішення. Даю доручення Комітету з питань безпеки і національної оборони невідкладно розглянути всі законопроекти про розмінування, які є, в тому числі й альтернативні, якщо не помиляюсь, їх є чотири, і прошу в четвер ключовим питанням порядку денного засідання комітету визначити ці питання», - зауважив Парубій.

На необхідності якнайшвидшого розгляду проектів про розмінування на засіданні Погоджувальної ради акцентувала і перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Як Уповноважений Президента з мирного врегулювання на Донбасі більше 80 разів я бувала на Донбасі і маю заявити, що однією з найбільших гуманітарних проблем є територія, де залишаються міни. Більше 7 тис. кілометрів сьогодні є враженими від вибухонебезпечних предметів. І тому я звертаюся - і переконана, що не буде тут жодного, хто не підтримає мене в цьому, - до Голови Верховної Ради з проханням: сьогодні поставити на порядок денний чотири законопроекти про гуманітарне розмінування, зареєстрованих у Верховній Раді, і вже цього тижня в першому читанні прийняти той законопроект, який, я переконана, є об'єднуючим, над ним працювала група нардепів, більше 40 наших колег із різних фракцій. Це законопроект № 9080-1. Над ним працював також профільний комітет і представники наших країн-партнерів», - зазначила Геращенко.

Читайте також: Близько 30% території України потребує гуманітарного розмінування — Зубко

При цьому вона наголосила, що прийняття закону про гуманітарне розмінування значно посилить діалог України з країнами-партнерами по НАТО і «допоможе тим трастовим фондам, які працюють над розмінуванням, більш активно допомагати України».

Як повідомлялося, 19 вересня перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко заявила про підготовку робочою групою при Комітеті з питань національної безпеки та оборони законопроекту про протимінну діяльність і цивільне розмінування Донбасу.

Також відповідний проект про цивільне розмінування було напрацьовано й урядом. Крім того, за словами Геращенко, є кілька схожих депутатських законопроектів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-