Клімкін порадив УПЦ МП шукати

Клімкін порадив УПЦ МП шукати "московських агентів" у власних лавах

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що в УПЦ МП не здатні визнавати історію і порадив шукати "московських агентів" у власних лавах.

Так він відреагував у Facebook на заяву УПЦ МП, що Клімкін в своїй статті "Уроки Константинополя" висловлюється як "московський агент".

"Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП відреагував на мою вчорашню статтю "Уроки Константинополя". У цьому є дві новини – гарна і погана. Гарна новина в тому, що в УПЦ МП мої статті читають. Не знаю, в контексті інформування чи просвітництва, але таки читають. Погана ж полягає в тому, що там ці статті, на жаль, або не здатні (що зовсім сумно), або не бажають розуміти... Що ж до звинувачення, що я "московський агент", то з чистою совістю повертаю його до УПЦ МП із пропозицією шукати таких агентів у власних лавах, причому аж ніяк не обмежуючись Інформаційно-просвітницьким відділом. Дуже уважно шукати! Ну, а про те, що таке звинувачення відгонить політичною шизофренією, говорити взагалі зайве", - написав міністр.

Він пояснив, що його стаття "Уроки Константинополя" є усього лиш викладом і аналізом тексту "Вселенський трон і Церква України", який, базуючись на історичних матеріалах, нещодавно опублікував не хто інший, як сам Вселенський Патріархат. "У своєму аналізі я наводив або тези Фанару, або прямі і єдино можливі висновки з них. Так що, називаючи мої роздуми недолугими, в УПЦ МП звинувачують у недолугості історію. Для них, схоже, справжня історія дійсно є недолугою", - зазначив Клімкін.

Читайте також: У Клімкіна відреагували на заяви Кремля про "захист" православних

Він зауважив, що правдиві історичні факти не завжди приємно слухати і їх "хочеться заховати кудись подалі або, ще краще, узагалі переписати". "Але переконаний, що історію завжди краще визнавати, а не приховувати чи фальсифікувати, тим більше, якщо йдеться про історію канонічну. А в моїй статті ідеться якраз про канонічність", - сказав очільник МЗС.

За його словами, у документі "Вселенський трон і Церква України" прямо сказано, що Україна завжди була канонічною територією саме Вселенського патріархату, а тому з цього цілком можна зробити висновок, що у такому разі Україна не може бути канонічною територією Москви. "Логічно? Схоже, що логіки тут не бачить тільки РПЦ", - зауважив він.

Клімкін іронічно припустив, що, можливо, РПЦ має в своєму розпорядженні якісь альтернативні архівні документи ("тільки справжні, а не нашвидкуруч сфальсифіковані!"), тоді б він задоволенням із ними ознайомився. "Але, оскільки Москва і досі нічим не заперечила Константинополеві, таких документів, очевидно, немає", - резюмував міністр.

Він також категорично відкинув звинувачення УПЦ МП у тому, що в своїй статті начебто розпалює міжконфесійну ворожнечу та прагне позбавити МПЦ РП можливості існувати в Українській державі, і підтвердив зворотні твердження цитатами зі своїх опублікованих матеріалів.

Читайте також: РПЦ погрожує розірвати євхаристійне спілкування з Константинополем

При цьому Клімкін наголосив, що зараз якраз настав той момент, коли всі православні церкви України мають історичну нагоду довести свою відданість ідеї української єдності та єдності українського православ’я і закликав УПЦ МП не баритися і включатися в переговори про входження до єдиної автокефальної помісної Української православної церкви. "Тільки раджу дослухатися до власного розуму й серця, а не до директив з Москви, бо так діла не буде!", - написав він.

Як повідомлялося, в УПЦ МП заявили, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своїй статті "Уроки Константинополя" висловлюється "як московський агент" і начебто дозволив собі низку звинувачень на адресу УПЦ МП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-