Спроби Росії використати ситуацію в Закарпатті небезпечні для всієї Європи - Клімкін

Спроби Росії використати ситуацію в Закарпатті небезпечні для всієї Європи - Клімкін

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що Росія намагалася і намагатиметься надалі використати для себе ситуацію в Закарпатті, і це загрожує як Україні, так і всій Європі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Ну, а стосовно Росії, то, сподіваюся, ніхто не має сумніву, що вона намагалася і буде намагатися скористатися ситуацією на Закарпатті на свою користь. І це створює фундаментальну небезпеку і для України, і для Угорщини, і для всієї Європи", - зазначив Клімкін.

Він повідомив, що планує 13 жовтня відвідати Ужгород, де його запрошено на засідання Товариства угорської культури Закарпаття.

Міністр висловив здивування, що його запрошено на це засідання, оскільки ще нещодавно голова Товариства, народний депутат України Ласло Брензович звертався до Генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою притягти очільника МЗС до відповідальності за "навмисне розпалювання національної ворожнечі", яке той "якимось дивом угледів в останніх виступах у ЗМІ з угорської тематики". "Та сподіваюся, мені все-таки будуть раді. Особисто я щиро радію майбутній зустрічі. Люблю відверті розмови очі в очі, вони набагато корисніші й чесніші, ніж популістські випади чи обмовляння позаочі", - написав Клімкін. 

Він наголосив, що для нього особисто дуже важливо буде поговорити з тими українськими угорцями, чиї інтереси безпосередньо зачіпають нинішні напруженості між Будапештом і Києвом.  "Готовий і до принципової розмови зі своїми критиками та опонентами. Сьогодні ж скажу їм таке: не з тим боретеся і не на тому піаритеся!" - зауважив міністр.

Він підкреслив, що, безумовно, дискутує з офіційним Будапештом з питань викладання державної мови, і рішуче засудив практику масової таємної роздачі угорського громадянства, але жодних випадів проти угорської громади у нього не може бути ні на практиці, ні в теорії. "Навпаки, я завжди стверджував, що немає жодних підстав звинувачувати угорців з подвійним громадянством у зраді чи сепаратизмі. Тому всі мої виступи і вся моя діяльність спрямовані саме на допомогу громаді", - зазначив Клімкін. 

Читайте також: Клімкін: УПЦ МП є результатом узурпації, їй нема чого робити в Україні

Він переконаний, що нинішня позиція Будапешта щодо мови справді шкодить українським угорцям, оскільки їм важче буде згодом жити і працювати в українському суспільстві і державі. "От, наприклад, пан Брензович знає українську і став народним депутатом, а які перспективи чекають хлопців і дівчат з Берегова, якщо по закінченні школи вони двох речень не зможуть зв’язати державною мовою?" - зауважив Клімкін.

Він також закликав розв'язати ситуацію з подвійним громадянством винятково таким чином, щоб не зашкодити людям, які вже мають два паспорти. "Зрештою, я був першим, хто запропонував почати дискусію про те, як вирішити проблему, ба навіть розглянути можливість розсудливого і збалансованого застосування подвійного громадянства. Але мої критики цього чомусь не помічають", - підкреслив керівник МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-