Що з нашим Олегом Сенцовим?

Що з нашим Олегом Сенцовим?

Аналітика
Укрінформ
Після публікації минулого тижня листа Олега Сенцова щодо припинення голодування, офіційних документів на підтвердження цього досі нема — усе тільки на словах

Олег Сенцов не припиняв голодування. Напередодні з такою заявою виступив уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Росії Анатолій Сак: “Ніякої офіційної заяви про припинення голодування від Сенцова не надходило (...) Він так і голодує”. Його слова спростовує заступник голови Федеральної служби виконання покарань Росії Валерій Максименко: “Ув’язнений припинив голодування і навіть їсть звичайну їжу”. Це саме повідомила російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

Натомість, українська сторона не може дати конкретної відповіді на питання, чи припинив Олег голодування, чи голодує досі? Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що йому нічого не відомо про нібито продовження голодування українського режисера. “Дивна ситуація” - саме так він прокоментував заяву Анатолія Сака.

Ані спростувати, ані підтвердити щось по голодуванню Олега Сенцова не може й уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Буквально сьогодні вона повідомила, що російська сторона наразі не надала якихось документів на підтвердження того, що український режисер припинив голодування: “Я намагалася додзвонитися до Сака. Він сказав, що всі питання до Москалькової. А Москалькова сказала, що він припинив”.

Яка ще «ціла курка»?!

А поки офіційного підтвердження нема — українські ЗМІ активно ширять дуже дивні повідомлення з посиланням на російські видання “Известия” та “Медіазона”: Олег Сенцов у перший день припинення голодування з’їв цілу домашню курку і наваристий бульйон, навіть поправився на майже два кілограми. В обох випадках джерелом інформації виступає вже згаданий заступник голови ФСВП Валерій Максименко. Ось що він каже “Известиям”: “Жінка-лікар з власної ініціативи поїхала на ринок, купила живу курку, обскубла її та сама особисто зварила з неї прекрасний поживний бульйон. Вона ним практично з ложечки нагодувала ув'язненого. До курки теж дійшла справа, але не всю він її з'їв, звичайно, відразу. У перший раз половину, другу вже доїв увечері”. А це його коментар “Медіазоні”: “Після припинення голодування Сенцов поправився на 1,8 кілограма”.

Не можемо не зауважити, що все це звучить більш ніж неправдоподібно. Звертаємося по коментар до терапевта Клініки Спіженка, дійсного члена Асоціації сімейних лікарів України Олександра Баранова з таким питанням: Олег голодував 145 днів і за весь цей час втратив понад 20 кілограмів ваги, то як це - одразу з’їсти цілу курку і менше ніж за тиждень поправитися на два кілограми?

Лікар-терапевт Клініки Спіженка Олександр Баранов
Лікар-терапевт Клініки Спіженка Олександр Баранов

“Це нереально”, - перше, про що нам сказав лікар. - Після довгострокового голодування жоден нормальний лікар або дієтолог взагалі не дасть пацієнту курку. Перш за все, це повинна бути рідка їжа, але не круті та наваристі бульйони, при цьому рідка їжа в дуже обмежених кількостях. Шлунок і кишківник атрофуються за такий час голодування, порушуються всі функції травлення. Важку тверду їжу, наприклад, м’ясо, після такого голодування рекомендовано споживати через 2-3 місяці, в залежності від розробленого плану лікаря-дієтолога. Існує норма, що тривалість виходу з голодування становить не менше половини терміну голодування, але краще - дорівнювати терміну голодування”.

Але Олександр Васильович не виключає: “Думаю, в тому місці, де його утримують — на людину начхати, і нагодувати можуть будь-чим. Але я не думаю, що Олег на це б погодився. Враховуючи те, скільки часу протримався без їжі — він знає, як потрібно виходити з режиму голодування, що йому можна, а що — категорично протипоказано. Щодо двох кілограмів у вазі за три-чотири дні — не вірю. Олег втратив білкову масу. І щоб набрати таку вагу, знову ж таки, потрібне спеціалізоване харчування під наглядом лікаря-дієтолога. Навіть за тиждень поправитися на півтора кілограма нереально, це довгостроковий процес. Спочатку травлення має прийти в норму”.

Світ про Сенцова не забув

То кому потрібна така інформація? Навряд чи знайдеться якась конкретна відповідь на це питання. Може, хочуть дискредитувати Олега Сенцова? Адже Путіну не вдалося записати собі в символічну перемогу припинення голодування українського режисера, довести свою моральну зверхність у цій ситуації. Олег все одно переміг. З інформаційного поля він не зник, за його звільнення продовжують боротися. Напередодні Євросоюз і Сполучені Штати виступили з черговою вимогою негайно звільнити Сенцова. Сенцов став одним з основних претендентів на престижну премію Сахарова “За свободу думки”. Він потрапив у шорт-лист з трьох осіб, причому на беззаперечно першому місці за поданими за нього голосами, а відтак - має реальні шанси стати лауреатом.

Нині Сенцов — це символ боротьби цивілізованого світу з “путінізмом”. Заради справедливості, заради волі не лише для одного себе, а для всіх безпідставно і підло засуджених російськими судами українських патріотів, він поставив на кін практично все, навіть найцінніше, що в нього є - власне життя. І міжнародна премія обов’язково повинна це відзначити. Власне, для цього вона існує: для захисту прав людини, для того, щоб у світі не було пригноблення, щоб панувала свобода і демократія... Навряд чи комусь потрібні якісь особливі докази того, що путінський режим в Росії не сумісний з цінностями XXI століття.

Утім переможця оголосять 25 жовтня. А поки розповідаємо, що це за премія, хто номінує, за що присуджують та чи може отримати її людина, котра знаходиться в неволі?

Премія Сахарова: потрапити в шорт-лист — це крок до лауреата

Премія Сахарова “За свободу думки” (неофіційно - премія “в’язнів совісті”) — це щорічна відзнака Європейського Парламенту. Започаткована 1988 року. Призовий фонд — 50 тисяч євро.

Премія вручається за досягнення в одній з наступних областей: захист прав і основних свобод людини, розвиток демократії та відстоювання верховенства права, повага до міжнародного законодавства, захист прав меншин.

Хто номінує?

Щороку у вересні кандидатів на премію Сахарова висувають члени Європарламенту. За усталеною практикою, ім'я лауреата премії оголошується в жовтні, а в грудні на пленарному засіданні парламенту в Страсбурзі проходить офіційна церемонія нагородження. Премію вручає особисто голова Європейського парламенту. Всього лауреатами премії імені Сахарова стало 45 осіб.

Чи вручали Сахарова тим, хто знаходився в неволі?

Так. Свого часу премію Сахарова отримав знаменитий борець проти режиму апартеїду Нельсон Мандела. На момент присудження премії у 1988 році Мандела був політичним в'язнем, перебував у в'язниці протягом 1964—1990 років.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-