Чи перемогли «путінці» на виборах у Латвії?

Чи перемогли «путінці» на виборах у Латвії?

Укрінформ
Непроста арифметика нової коаліціади латвійського Сейму

У суботу, 6 жовтня, в Латвії пройшли вибори в місцевий парламент Сейм (Саейма) 13-го скликання. О 16:57 неділі стали відомі підсумки виборів і точна кількість місць, яку отримають у парламенті сім партій та об'єднань, які зуміли подолати 5-відсотковий бар'єр. Вже з понеділка починаються попередні консультації про те, хто сформує правлячу коаліцію, а значить – буде керувати країною. Оскільки Латвія, відповідно до Конституції (Сатверсме), є парламентською республікою.

Ця країна дуже важлива для України. В умовах російської агресії, тиску, вона займає принципову позицію підтримки нашої держави – політичної, дипломатичної. З іншого боку, Росія під час кожних європейських виборів намагається знайти слабку ланку, щоб прорвати «санкційний фронт» Євросоюзу. Поки не дуже вдається, хоча на підтримку союзницьких партій затрачаються величезні зусилля...

І останнє, що потрібно знати перед розглядом розкладів місцевої коаліціади. Сейм складається зі 100 депутатів. Тому для формування коаліції, яка б не залежала від ситуативного голосування, потрібно мати як мінімум 51 голос. Отже, дивимося на підсумкову схему виборів-2018, дізнаємося, хто є хто і прикидаємо варіанти.

ЧИ ПЕРЕМОГЛА ПРОРОСІЙСЬКА ПАРТІЯ?

Після підбиття перших підсумків виборів інформполе зарясніло заголовками. «На виборах у Латвії перемогла "Злагода"», «Проросійська партія виграла латвійські вибори». Чисто формально, такий заголовок цифрам не суперечить. Але, по суті – він не зовсім точний. Чверть населення Латвії становлять росіяни, а кількість російськомовних перевищує 30 відсотків. Зі свого боку, російське ТБ, радіо, паперова преса, паразитуючи на західних стандартах свободи слова, вільно розповсюджуються на території країни.

Тому більш-менш консолідована проросійська політична сила (наразі це «Злагода») стабільно набирає на місцевих виборах найбільшу кількість голосів, тобто ніби як «виграє вибори». Однак інші партії та об'єднання домовляються про те, що не будуть вступати в союз з цією політсилою і створюють правлячу коаліцію без участі проросійської партії. Тому і чергова «перемога» виявляється дуже умовною. Тим більше, що «Злагода» зараз навіть зменшила своє представництво у Сеймі. У минулому складі було 24 депутати, зараз – 23.

Відповідно завдання союзних Кремлю сил була у тому, щоб знайти ще під три десятки голосів для формування прокремлівської коаліції. І це завдання – зовсім не просте. Принаймні, з партій, які напередодні виборів претендували на проходження в Сейм, лише одна заявляла, що в принципі може піти на союз зі «Злагодою». Це нещодавно створена популістська партія «Кому належить держава?» (KPV LV). І вона досягла великого для себе успіху, зайнявши друге місце на виборах, провівши до парламенту 16 депутатів. Але 23+16=39. Однак знайти третього партнера для коаліції, який дав би, як мінімум, 12 голосів, – складно, майже неможливо. Отже, завдання введення «Злагоди» у правлячу коаліцію, швидше за все, знову залишається невирішеним і відкладається на майбутнє.

Ну і важлива деталь наостанок. Для того, щоб відтінити діяльність «Злагоди», як, нібито, солідної лівої (соціал-демократичної) європейської партії, тут існує Російський союз Латвії, який займає більш радикальні позиції. Але він не підтримується проросійськими медіа так само енергійно, як «Злагода», і тому шансів на проходження в парламент не має.

КАДРИ ДЛЯ КОАЛІЦІЇ

Третє місце на виборах, зовсім трохи відставши від другого, зайняла «Нова консервативна партія» (НКП). Вона була створена напередодні минулих виборів, чотири роки тому, але набрала сили лише зараз. Недруги називають її правопопулістською, але насправді популізм «нових консерваторів» не так великий, щоб робити кроки назустріч «Злагоді». Принаймні, у Ризькій міській думі НКП принципово опонує коаліції, очолюваній «Зглагодою» та її лідером, ризьким мером Нілом Ушаковим.

На четвертому місці (13 депутатів) – нещодавно утворена партія «Розвиток/За!». Її створили доволі авторитетні політики праволіберальних поглядів. І якщо роспроп називає «Розвиток/За!» соросівським проектом, то, погодьтеся, це вже є непоганою рекомендацією.

П'яте місце, зовсім трохи відставши від четвертого, зайняло «Національне об'єднання» (теж 13 депутатів). На відміну від багатьох західноєвропейських правих, за традиціоналістською риторикою яких ховаються кремлівські вуха, латвійське «Національне об'єднання» є принциповим противником путінського режиму. (Хочеться, до речі, зауважити, що на заходах української діаспори у Латвії активісти цієї політсили є найбільш частими і масовими учасниками).

Порівняно з минулими виборами, націоналісти втратили 4 голоси. Але це, на жаль, загальна біда трьох партійних об'єднань, що утворювали правлячу коаліцію 12-го Сейму, який йде в історію. Причому втрати «Національного об'єднання» тут виявилися найменшими. «Єдність» раніше мала 23 депутати, а зараз (під брендом «Нова єдність») – лише 8 (-15!). Союз зелених і селян (президент Раймонд Вейоніс і прем'єр Маріс Кучінскіс є представниками саме цієї сили) мав 21 депутата, зараз лише 11 (-10!).

СТАРІ ГРАВЦІ І ЗАПИТ НА ОНОВЛЕННЯ

З понеділка почнуться партійні переговори, торги і консультації. А за два тижні президент Раймонд Вейоніс почне спілкування з партіями-переможцями, щоб зрозуміти, яка може утворитися правляча коаліція...

Латвійські політологи з очима, які косять в бік Кремля, відразу зайнялися дискредитацією минулих виборів. Вони кажуть, що сім партій – це занадто багато, що сформувати стійку коаліцію не вийде, а значить – майбітні парламент та уряд апріорі будуть малоефективними. Деякі взагалі прогнозують нові вибори внаслідок, нібито, принципової неможливості створити коаліцію.

Ну і, звичайно ж, знову вкотре звучать слова – «без участі "Злагоди" жодна парламентська коаліція не буде стійкою». Найкращим спростуванням останніх слів є відповідь одного з лідерів KPV LV про те, чи можливий за підсумками виборів союз зі «Злагодою»: «Наразі ці дві партії не можуть сформувати уряд, тому це питання не важливе». Не важливий, хлопці! Так про що тоді йдеться?!

Цілком природно, що ініціативу щодо формування коаліції, швидше за все, візьмуть на себе KPV LV і Нова консервативна партія, разом вже мають 32 голоси. Але чи зможуть вони домовитися – дві нові амбітні політсили?.. Важливо також, що багатьом для оновлення іміджу майбутньої нової коаліції не хотілося б брати до неї Союз зелених і селян, щоб у такий спосіб залишити за бортом нової влади діючих президента та прем'єр-міністра Латвії.

А ось тут підрахунки дуже прості, вони ведуть до ґрунтовних висновків. Цілком реальною могла б, скажімо, бути така коаліція без участі «Злагоди», а також малозрозумілих популістів. Нова консервативна партія (16 голосів), націоналісти (13), «Розвиток/За!» (13), «Нова "Єдність"» (8). Але! 16+13+13+8=50. П'ятдесят зі ста. Тобто для коаліції не вистачає одного голосу.

Якщо додати в цей коктейль «Союз Зелених і Селян», то вийде, що нова коаліція – це всі три правлячих об'єднання коаліції минулого сейму (на цих виборах неабияк схудлих) плюс дві нові партії. Але такий набір, мабуть, від самого початку буде дратувати середнього виборця, який хотів змін, а отримав у підсумку злегка оновлений фасад старої будівлі.

Якщо  відштовхуватися саме від такого запиту на зміни, то, напевно, стрижнем коаліції повинні бути всі три нових гравця у латвійському Сеймі – «нові консерватори» (16), KPV LV (16) та «Розвиток/За!» (13). Це вже 45 голосів. А до них, мабуть, можуть додатися або «Нова "Єдність"» (8), або «Національне об'єднання» (13), що дасть потрібну більшість (або і те, і інше – тоді більшість стане більш солідною). Але при цьому не буде відчуття, що при владі залишилися ті самі старі обличчя.

Думається, події будуть розвиватися саме в цьому напрямку. Хоча, звичайно, більша кількість «гравців» ускладнює ведення коаліційних переговорів. Але у парламентських демократіях це не таке вже й рідкісне явище.

...Так, а що все це означає для України? Тільки те, що спадкоємність генерального політичного курсу Латвії збережеться. Тому наш партнер і союзник залишиться з нами.

Олег Кудрін, Рига.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-