Серіал “Санкції проти “112 Україна” та NewsOne” перетвориться на Санта-Барбару?

Серіал “Санкції проти “112 Україна” та NewsOne” перетвориться на Санта-Барбару?

Аналітика
Укрінформ
Що буде далі? Чи припинить РНБО діяльність цих телеканалів? В опитаних Укрінформом експертів прогнози з цього приводу різні

Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній — ТОВ “Аріадна ТВ”, ТОВ “Новий формат ТВ”, ТОВ “ТВ Вибір”, ТОВ Телерадіокомпанія 112-ТВ, ТОВ “Лідер ТВ”, ТОВ “Партнер ТВ”, ТОВ “Новости 24 години” – яким належать ліцензії телеканалів "112 Україна" та NewsOne. Перелік пропонованих санкцій дуже широкий: тут і блокування активів, і анулювання ліцензій, і фінансові обмеження, й телекомунікаційні обмеження, й “інші санкції”.

Свої пропозиції парламент скерує до Ради національної безпеки та оборони України (РНБО), яка розгляне їх і винесе своє рішення. Судячи із заяви секретаря РНБО Олександра Турчинова, в його відомстві з рішенням не зволікатимуть: “Як тільки постанова надійде з парламенту, не бачу проблем, щоб оперативно розглянути це питання”.

А тим часом у "прокремлівських мурашниках" заметушилися. Андрій Портнов більше не керує телеканалом News One. 5 жовтня батько нардепа Євгенія Мураєва Володимир передав корпоративні права на телеканал NewsOne нардепу від Опозиційного блоку Тарасу Козаку - близькому соратнику Віктора Медведчука. Ось кілька фактів про пана Козака з відкритих джерел: заступник голови ГО «Центр Правова Держава», керівником якої є Віктор Медведчук (про це тут), орендує дім у компанії, кінцевим власником якої є Оксана Марченко, брати Медведчука і Козака – співвласники підприємств «Експонент», «Керамбуд», «Укрінвестлімітед» і «Західекспертспецбуд» (про це тут). Тарас Козак був одним з 36 депутатів, що голосували у січні 2018 проти Закону про визнання українського сувернітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

Відучора активізувалися захисники “112 Україна” та NewsOne (переважно, постійні гості телеканалу) – про утиски свободи слова. Про стурбованість заговорили й ОБСЄ: представник організації з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

Звідси, маємо доволі просте запитання: чого варто чекати далі – санкції проти “112 Україна” та NewsOne невдовзі таки запровадять чи це буде багатосерійний фільм, а відтак треба запасатися поп-корном?

Укрінформу відповідають:

Олексій Мінаков, політолог:

Олексій Мінаков
Олексій Мінаков

“РНБО не має повноважень закривати телеканали, бо це консультативно-дорадчий орган. А ось Указ президента...”

– Треба заспокоїти емоції та досягнути мети виключно в межах законодавства. РНБО не має повноважень закривати телеканали, бо це консультативно-дорадчий орган. А ось Указ президента на основі рішення РНБО щодо введення санкцій гіпотетично – може. Так, наприклад, було з введенням санкцій проти російських соціальних мереж минулого року. Але навряд чи президент буде підписувати такий Указ, який би закривав де-юре українські телеканали, навіть якщо вони де-факто антиукраїнські, прокремлівські і пропагандистські. Найбільш вірогідно, що РНБО прийме рішення про активізацію СБУ, ГПУ і Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Тобто дасть іншим органам відповідні доручення. Два телеканали – дві різні історії, до яких можуть застосовувати різні інструменти. Наприклад, СБУ і ГПУ на основі вже проведеного журналістського розслідування можуть провести своє розслідування щодо фіктивного іноземного власника телеканалу 112, який є продавцем старих авто.

А Нацрада може позбавити 112 канал цифрової ліцензії, бо в нього ліцензії видані під регіональне мовлення, а це – загальнонаціональний канал. По News One Нацрада може проаналізувати всі ефіри за останні декілька місяців, підготувати детальний звіт про системні порушення і не обмежитись рішенням про штраф (як це було з Інтером), а одразу припинити ліцензію. Хоча це рішення може бути заблоковано в суді. В будь-якому випадку, чим довше відповідні державні органи будуть затягувати процес, тим більшими будуть рейтинги цих антиукраїнських телеканалів. Такий скандал їм тільки на руку. Врешті-решт, навіть припинення діяльності телеканалів не вирішить проблеми стратегічно, під корінь, поки власники телеканалів – агенти Кремля – "чисті" перед правоохоронцями і перебувають на свободі. А те, що Москва не пошкодує коштів на роздмухування штучної істерики на Заході про «знищення свободи слова в Україні», то на це можна сміливо заплющити очі. Вже весь світ знає, що таке fake news і втручання Росії у вибори. Достатньо західним партнерам сказати, що до телеканалів має відношення кум Путіна і їм все стане ясно.

Валентин Войтків, політтехнолог, комунікаційна група XPR:

Валентин Войтків
Валентин Войтків

“Є кілька ймовірних сценаріїв: або РНБО запровадить санкції, або не ухвалить жодного рішення, або ж воно не матиме жодних правових наслідків”

– Перший сценарій – РНБО запровадить санкції щодо «112 Україна» та NewsOne. Їх мовлення буде припинене, це рішення критикуватимуть і міжнародні організації, які опікуються питаннями свободи слова, і наші західні партнери. Телевізійний ринок зміниться, зменшиться частка інформаційного мовлення. Частина політиків, перш за все, опозиціонерів, матиме менше можливостей для участі в ТБ ефірах. Найімовірніше, власники цих телеканалів оскаржуватимуть рішення в європейських судах «як політичне і таке, що продиктоване цензурою». Остання заява Андрія Портнова про те, що він перестає управляти каналом у зв’язку зі зміною структури власності, однак захищатиме його в судах – ще один доказ, що власники телеканалу так просто свої позиції не здадуть. Загалом, буде створено небезпечний прецедент, коли ті чи інші медіа блокуються не на підставі рішення суду після звернення регулятора галузі – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а на основі звернення парламенту та шляхом підписання Указу Президента України.

Другий сценарій – РНБО або не ухвалить жодного рішення, або ж воно не матиме жодних правових наслідків для «112 Україна» та NewsOne. Збережеться статус-кво, але питання мовлення цих телеканалів ще неодноразово підійматиметься протягом найближчих півроку. Насправді, щоб посилити нашу стійкість в гібридній війні, потрібно або внести зміни в закони, або на підставі чинних законів встановити факти порушення і через суд позбавляти порушників ліцензії. Перш за все, це поле діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а не парламенту чи РНБО.

Лілія Брудницька, експерт Центру структурної політології "ВибіР":

Лілія Брудницька
Лілія Брудницька

“У Раді з’явився проект постанови про скасування результатів голосування по санкціям для телеканалів”

– Секретар РНБО Олександр Турчинов акцентував увагу на тому, що, власне, процес розпочнеться від моменту отримання РНБО документів від Верховної Ради. У парламенті ж із цим – пауза, оскільки зареєстровано проект постанови ВР про скасування результатів голосування по санкціям для телеканалів. Факт появи такої постанови не дає можливості голові Верховної Ради підписати постанову, доки парламент не визначиться із проектом про скасування постанови. А це можливо лише з 15 жовтня, коли депутати зберуться на пленарне засідання, і лише після розгляду на засіданні профільного парламентського комітету. Чому так розлого про паузу? Тому що, до передачі постанови про санкції до РНБО сторони конфлікту, через який стало можливим голосування такої постанови, можуть встигнути налагодити стосунки. У такому разі, телеканалам "поставят на вид" і триматимуть під наглядом, аби мати емпіричні матеріали для обґрунтування застосування жорсткіших заходів-санкцій у будь-який час. Якщо ж конфлікт не буде залагоджено, РНБО ухвалить рішення про санкції, аж до закриття телеканалів (відібрання ліцензії, знову ж таки, у вигляді рекомендацій Нацраді з телебачення і радіомовлення). А підписати рішення й увести його у дію своїм указом має Президент. Якщо Петро Порошенко є стороною конфлікту, через який було проголосовано проект постанови, він рішення РНБО підпише. Якщо ні – відтягне у часі доти, доки телеканали не вчинять чогось, що беззаперечно свідчитиме проти них навіть у суді. Події першої половини дня п’ятниці, 5 жовтня - розрив Андрія Портнова із NewOne та озвучення Євгеном Мураєвим нового власника каналу Тараса Козака - свідчить про активні дії по залагодженню конфлікту. Принаймні для Портнова вихід на перший план пана Козака явно став несподіванкою. Це означає, що метод, застосований Верховною Радою, виявився дієвим, принаймні, для сторін конфлікту.

Максим Дворовий, медіаюрист, координатор Незалежної медійної ради:

Максим Дворовий
Максим Дворовий

“Якщо РНБО доведе, що 112 і News One знаходяться під контролем іноземної юрособи чи фізособи-нерезидента, іноземців тощо – санкції накладуть. Та чи доведуть?..”

– Питання законності та відповідності міжнародним стандартам у сфері свободи вираження поглядів є вкрай сумнівним. Закон допускає накладення санкцій на українську юридичну особу лише у разі, якщо вона знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність. Чи буде це доведено – питання, особливо зважаючи на те, що вже маємо наслідок вчорашнього рішення: переоформлення NewsOne на Тараса Козака (вочевидь тому, що Андрій Портнов вважався б нерезидентом). Думаю, найближчим часом можемо побачити і зміни у структурі власності юридичних осіб 112 каналу. Якщо канали позбавлять ліцензії після виведення відповідних юридичних осіб зі структури власності, рішення про санкції втратить будь-які ознаки законності. Варто пам'ятати, що насправді цими питаннями мала б займатися Нацрада і йти через встановлення порушень у контенті телеканалів – і далі, за певних умов, звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензій. Цього зроблено не було.

Наслідком таких дій буде звернення до ЄСПЛ і, в перспективі, визнання порушення Україною статті 10 Європейської конвенції з прав людини. І лише збільшення рейтингів цих телеканалів, які, таким чином, отримують цілком підстави говорити про тиск.

Богдан Петренко, заступник директора Український інститут дослідження екстремізму:

Богдан Петренко
Богдан Петренко

“Не виключено, що ці заборони – лише одна велика політична гра”

– Уся кампанія щодо закриття цих каналів сьогодні – це ведмежа послуга. Складається ситуація цугцвангу для влади. Не закриють канали – це підніме їх популярність та збільшить аудиторію, закриють канали – це сформує негативне ставлення у світі до влади в Україні, до її ставлення щодо свободи слова в Україні. Друге, якщо канали звинувачувати у проросійській позиції, то варто розуміти, що аудиторія каналів з їх забороною ніде не подінеться. Їм не створено альтернативи – каналів, які б, наприклад, просували продукт для проросійської аудиторії, з метою поступової її інтеграції в єдине проукраїнське суспільство. Без такої альтернативи ця аудиторія просто переключиться на російські канали – через супутник чи інтернет. Тому, формально, заборона лише поглибить лінію розколу в суспільстві. І останнє. В умовах початку виборчої кампанії, такі дії ведуть до чіткішої поляризації виборців за критеріями «войовничого патріотизму», з одного боку, та «миру за будь-яку ціну» – з іншого. Тому такі дії напередодні виборів вигідні тим кандидатам, які планують зайняти базові позиції у цих електоральних нішах. Звідси – не виключно, що ці заборони лише одна велика політична гра.

Опитав Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-