Закон про мову: Порошенко розраховує на збалансований проект до другого читання

Закон про мову: Порошенко розраховує на збалансований проект до другого читання

Укрінформ
Президент Петро Порошенко привітав ухвалення в першому читанні законопроекту про державну мову та закликав парламентаріїв підготувати до другого читання збалансований законопроект.

Про це він заявив, виступаючи на урочистостях з нагоди Дня вчителя, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вітаю ухвалення закону (про державну мову — ред.) в парламенті у першому читанні. Я розраховую, що до другого читання депутати підготують збалансований проект, який, із одного боку потужно підтримає конституційний державний статус української мови, а з іншого — відповідатиме європейським стандартам ставлення до прав меншин, що сприятиме національній єдності нашої держави, буде об’єднувати, а не розколювати суспільство", - зазначив Порошенко.

Водночас Президент висловив жаль, що багато хто з депутатів у сьогоднішній дискусії у Верховній Раді під час розгляду відповідного законопроекту насправді, за його словами, "дбав не про мову, а дбав про піар на мові, думав не про те, як підтримати українську, а як принизити своїх політичних опонентів".

Водночас глава держави запевнив, що вивчення державної мови є одним із пріоритетів в Україні, додав, що нині "далеко за 90% учнів" в Україні навчаються українською.

Він також підкреслив, що протягом останніх чотирьох років багато було зроблено для зміцнення позицій української мови. Зокрема, Президент зазначив, що радіостанції перевиконують встановлені законом квоти на україномовні пісні, відповідний закон почав діяти і на телебаченні, а читати книжки українською мовою стало "драйвово".

Читайте також: Княжицький очікує важкого другого читання мовного закону

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яким пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови. Це рішення підтримав 261 депутат.

Фото: @STsegolko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-