Паспортний скандал: МЗС попереджає Угорщину, що може вислати консула із Берегового

Паспортний скандал: МЗС попереджає Угорщину, що може вислати консула із Берегового

Укрінформ
Якщо Угорщина не відкличе свого консула із Закарпаття, Міністерство закордонних справ України самостійно припинить його діяльність.

Про це заявила речниця МЗС Мар’яна Беца у коментарі Укрінформу.

"Наша позиція залишається незмінною і послідовною: Угорщина має поважати суверенітет України. Ми запропонували угорській стороні відкликати консула з Берегового у зв’язку з порушенням Віденської конвенції про консульські зносини та законодавства України. Якщо вони не відкличуть, то ми самі приймемо рішення про те, що він повинен повинен покинути територію України і припинити діяльність в Україні", - зазначила вона.

Водночас Беца зауважила, що угорська сторона повинна відкликати свого консула "найближчим часом".

Як повідомлялося, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Читайте також: Угорщина відмовляється відкликати консула з України

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що консул Угорщини, який фігурує на відео з роздачею українцям угорських паспортів, не залишиться в Україні. У відповідь Будапешт погрозив можливістю вдатися до нових кроків з метою уповільнення інтеграції України в ЄС.

1 жовтня Угорщина заявила, що не відкликатиме свого генерального консула чи консула в Береговому у зв'язку з паспортним скандалом попри рекомендації України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-