Дещиця відповів “неназваному джерелу” в польському уряді

Дещиця відповів “неназваному джерелу” в польському уряді

Укрінформ
Українська позиція з приводу розв'язання історичних проблем відома польському урядові, нашій країні не потрібні “аноніми”, аби донести цю позицію Варшаві.

Таким чином посол України в Польщі Андрій Дещиця прокоментував у Facebook статтю у виданні “Дзеркало тижня”, в якій неназване джерело в польському уряді критикує зовнішню політику України у польському напрямку і, безпосередньо, дії Дещиці.

“По-перше, приписувати всьому польському урядові думки однієї, та ще й неназваної особи, щонайменше некоректно. Вважаю, що і розповсюджувати анонімні висловлювання також не личить такому авторитетному виданню”, - написав Дещиця.

Читайте також: Польська прокуратура допитала голову Українського товариства у Любліні

По-друге, як наголосив посол, у його нещодавньому інтерв'ю польському радіо RMF FM не йшлося про “шантаж”, а про відому позицію України щодо вирішення конкретної проблеми шляхом переговорів і взаємовигідної співпраці.

За його словами, кожен посол представляє і відстоює національні інтереси, які подекуди можуть не співпадати з офіційною позицією країни акредитації.

“Власне для того існують дипломатичні механізми, щоб вирішувати складні питання і шукати компроміс. Якраз зараз і працюємо над тим, щоб розблокувати ситуацію, в якій опинився українсько-польський діалог з історичних питань”, - наголосив український дипломат.

Читайте також: Порошенко каже, що треба якнайшвидше вирішити “перезрілі” питання з Польщею

Як наголосив Дещиця, українські пропозиції відомі польському урядові.

“Ми не користуємося послугами “анонімів”. Ми хочемо вести рівноправний і відкритий діалог із своїми польськими партнерами, націлений на взаємоприйнятний результат. Результат, який передбачав би і відновлення сплюндрованих вандалами українських місць пам'яті в Польщі, і проведення пошукових та ексгумаційних робіт на місцях польських поховань в Україні”,- резюмував посол України в РП.

У статті “Зона турбулентності”, надрукованій в неділю у виданні “Дзеркало тижня”, автор, посилаючись на невідоме джерело в польському уряді, зазначив, що Дещиця, озвучуючи в радіо RMF умови щодо відновлення поляками пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, “перейшов червону лінію” і це у Варшаві “викликає відразу”. Анонім зазначив, що слова Дещиці є “шантажем”, а Варшава “не розмовлятиме з Києвом на умовах шантажу” і  “не довіряє українській стороні”. Невідоме джерело, на яке посилається видання, зазначило також, що Варшаву дратує "антипольська кампанія, яку Київ проводить у Брюсселі, Берліні та Вашингтоні", зокрема, щодо оцінки українською стороною судової реформи в Польщі.

В інтерв'ю RMF FM Дещиця зазначив, що польська сторона зможе відновити пошуково-ексгумаційні роботи в Україні після відновлення знищених українських місць пам'яті на півдні Польщі, зокрема на горі Монастир біля села Верхрата.

Як відомо, в 2014-2017 роках на півдні Польщі було повністю чи частково знищено близько десяти українських місць пам’яті. Після руйнування руками польських націоналістів і місцевої влади у квітні 2017 року меморіалу УПА на кладовищі у Грушовичах, Київ заблокував ведення Варшавою пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, поки не буде відновлено українські місця пам'яті.

З приводу відновлення пошуково-ексгумаційних робіт і відновлення місць пам'яті сторони не можуть домовитися й досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-