Порошенко застеріг Європу від російської газової пастки

Порошенко застеріг Європу від російської газової пастки

Укрінформ
Проект газопроводу «Північний потік-2» не лише спрямований на те, щоб послабити Україну, а й є засобом посилення політичного тиску на Європу.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю німецькому виданню Rheinische Post. 

«Цей трубопровід не має економічного сенсу. Це спроба Росії послабити Україну, яка щороку отримує близько 3 мільярдів доларів на транзитні збори. Але, насамперед, Путін хоче забезпечити геополітичний тиск на Західну Європу», - сказав Порошенко.

Він зазначив, що, хоча в Німеччині й існує сильне політичне лобіювання цього проекту, факти говорять проти нього.

Президент запевнив, що в Україні більш ніж достатньо транспортних потужностей для транзиту російського газу в Західну Європу: пропускна потужність становить 146 мільйонів кубічних метрів, з яких використовуються лише більш як 90 мільйонів. «То навіщо витрачати 20 мільярдів доларів на обхідний трубопровід?», - запитує Порошенко, пропонуючи німцям самостійно відповісти на це запитання.

Читайте також: Російський агресор ітиме далі, доки світ йому дозволятиме - Гройсман

Президент нагадав про сумний досвід газових відносин України з Росією, коли залежність від поставок дає привід для шантажу. «Не попадіться в ту саму пастку!», - закликав він.

На зауваження про те, що на Заході є сумніви щодо надійності України як транзитера, Порошенко запросив німецькі енергетичні компанії інвестувати в українську газову промисловість, взяти участь в її управлінні, якщо є якісь сумніви.

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-