Рада візьметься за “мовний закон” наступного пленарного тижня - Парубій

Рада візьметься за “мовний закон” наступного пленарного тижня - Парубій

Укрінформ
Наступного пленарного тижня, 2- 5 жовтня Верховна Рада розглядатиме законопроекти про державну мову в Україні та внесення змін до Конституції щодо нових назв Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв'ю телеканалу «Рада», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступного тижня я планую поставити на розгляд в блоці питань культури закони про українську мову, їх є чотири, один зараз ще зареєстрований і розглядається на комітеті. Я впевнений, що після того, як Конституційний Суд визнав неконституційним прийняття закону Колесніченка-Ківалова... зараз у нас є вакуум, який треба заповнити, прийняти закон про державну мову в Україні», - сказав Парубій.

Голова ВР зазначив, що він пропонуватиме, щоб депутати розглянули усі законопроекти, вибрали один із них і на його основі підготували до другого читання і прийняли базовий фундаментальний закон про мови в Україні.

Окрім того він висловив сподівання, що до наступного тижня завершаться дискусії щодо перейменування двох областей.

Читайте також: Парубій розраховує, що Рада у жовтні візьметься за “мовний” закон

«Цього тижня ми не встигли розглянути зміни до Конституції, які стосуються перейменування двох областей: Кіровоградської і Дніпропетровської. Скажу відверто, і дискусії почались з цього приводу. Я сподіваюсь, вони будуть завершені до наступного тижня і ми зможемо розглянути зміни до Конституції, які завершать декомунізацію в Україні і дві області, які ще носять старі назви, будуть перейменовані», - сказав спікер.

Парубій підкреслив, що у питаннях ідентичності, національної пам'яті, боротьби з ментальною деокупацією український парламент цього скликання має займати «одностайну і чітку позицію».

Парубій також сподівається на підтримці у залі наступного тижня блоку питань з інформаційної безпеки.

«Має бути прийнятий закон про інформаційну безпеку і країна повинна знайти механізм захисту інформаційного поля, так само як наші вояки на передовій захищають Україну від мілітарного окупанта - Російської Федерації, так само ми повинні захищати і інформаційне поле від того ж самого окупанта - Російської Фередації», - наголосив він.

Як повідомлялося, раніше Парубій наголошував, що скасування Конституційним Судом ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики» відкриває шлях до ухвалення нового мовного закону.

28 лютого КС визнав Закон "Про засади державної мовної політики" 2012 року таким, що не відповідає Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-