Курс на ЄС і НАТО: Рада зможе ухвалити остаточне рішення навесні - Парубій

Курс на ЄС і НАТО: Рада зможе ухвалити остаточне рішення навесні - Парубій

Укрінформ
Остаточне рішення про внесення змін до Конституції щодо закріплення курсу України на інтеграцію в ЄС і НАТО може бути ухвалено Верховною Радою наприкінці зими - навесні.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв'ю телеканалу "Рада", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Очевидно, ми не зможемо проголосувати за остаточне рішення на цій сесії. Це буде зроблено весною або наприкінці зими", - зазначив спікер.

Він нагадав, що внесення змін до Конституції мають кілька етапів. "Перший, який ми здійснили, - це направлення питання в Конституційний суд, потім висновок Конституційного суду, ще одне голосування в 226 голосів і потім, на наступній сесії, голосування в 300 голосів", - підкреслив Голова ВР.

Водночас він наголосив, що голосування на першому етапі конституційною більшістю за цей законопроект свідчить про високий потенціал закріплення в Конституції таких змін і відображає реальні суспільні настрої.

"Ми розпочали цей процес і на самому старті того процесу 321 голосом ми показали, що в українському парламенті є достатньо потуги і сил, щоб внести зміни до Конституції, і тому 321 голос - це є дуже символічний і важливий знак, який насправді відображає цілковито настрої українського суспільства, адже ми знаємо, що сьогодні більшість українців виступають і за вступ України в ЄС, і за вступ України до НАТО", - сказав Парубій.

Він також висловив упевненість, що відповідне рішення парламенту матиме вплив і на міжнародній арені.

Як повідомлялося, 20 вересня Рада ухвалила проект постанови про направлення до КС законопроекту № 9037 про зміни до Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО і ЄС.

Читайте також: Президент: Зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО - це "удар під дих" п'ятій колоні

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Водночас пропонується скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди та в порядку, визначеному міжнародними договорами України, що ратифіковані парламентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-