Зняття недоторканності: ВР взяла в роботу президентський законопроект

Зняття недоторканності: ВР взяла в роботу президентський законопроект

Укрінформ
Верховна Рада затвердила план роботи над президентським законопроектом щодо внесення змін до Конституції України в частині скасування недоторканності народних депутатів.

За ухвалення проекту постанови №7203/П1 про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) за основу та в цілому проголосували 274 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас Рада не підтримала проект постанови №6773/П1 щодо роботи над депутатським проектом закону - схвально проголосували лише 213 депутатів.

"Ми мали дві постанови. Одна з них була підтримана. Я оголошую про прийняття постанови 7203/П1 і бажаю комітету успішної роботи над цим законопроектом", - зазначив Голова ВР Андрій Парубій.

Виступаючи з трибуни парламенту перед обговоренням проектів постанов, голова комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич запропонував одночасно обговорити дві постанови. Голова ВР підтримав таку ініціативу, уточнивши, що попри одне обговорення параламентарії голосуватимуть за проект кожної постанови окремо.

"Оскільки висновки Конституційного Суду є фактично ідентичними, то і наші пропозиції на виконання Регламенту Верховної Ради є ідентичними... Після того, як зазначені проекти були включені до порядку денного сесії та надіслані до Конституційного Суду, з Конституційного Суду було отримано два висновки... КС дійшов висновку, що зазначені зміни не суперечать статтям 157 і 158 Конституції, разом з тим висловив низку застережень щодо взагалі внесення змін до Конституції в цій частині. У розширеному висновку КС вказав, що інститут депутатської недоторканності не є привілеєю і особисто правом депутата, а є публічно-правовим інститутом, а отже, він не належить депутатам і, відповідно, це елемент захисту прав виборців через представницьку демократію в парламенті", - пояснив Князевич.

Він додав, що Конституційний Суд звертає увагу на те, що в парламенті є лише відносна депутатська недоторканність, а стаття 80 Конституції, до якої пропонується внести зміни, передбачає особливий порядок притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності.

"Зважаючи на всі ці обставини, у КС вважають за доцільне сказати, що варто би взяти до уваги висновки Венеційської комісії, де чітко вказано, що якщо народним депутатам неможливо виконувати такий конституційно-правовий інститут, вони повинні передати це право якомусь іншому інституту, тобто вони повинні вчинити так, як вчинили щодо суддів, коли передали це право до Вищої ради правосуддя. Тому зараз, відповідно до Регламенту, ми не можемо розглядати цей законопроект по суті в стадії попереднього схвалення, а пропонуємо порядок подальшої роботи над законопроектом", - уточнив Князевич.

Постановою передбачено, що пропозиції та поправки до законопроекту мають бути подані до 19 жовтня 2018 року (включно), а опрацювати їх комітети Верховної Ради України мають до 7 листопада 2018 року (включно).

Читайте також: Рада направила до КС зміни до Конституції щодо курсу України на НАТО і ЄС

Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя доручено опрацювати пропозиції та поправки до законопроекту та організувати надання народним депутатам документів, передбачених частиною третьою статті 150 Регламенту Верховної Ради України, у період до 21 листопада 2018 року (включно).

Згідно з Постановою, передбачається провести розгляд законопроекту № 7203 не раніше ніж через сім днів після надання народним депутатам відповідних висновків комітетів Верховної Ради.

Як повідомлялося, 11 липня правовий комітет ВР рекомендував встановити строк подання пропозицій та поправок до законопроектів, якими передбачається скасування депутатської недоторканності, до 31 серпня включно.

6 червня Конституційний Суд визнав законопроект №6773 таким, що не суперечить статтям 157, 158 Основного закону. Цим законопроектом пропонується внести зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності. 20 червня КСУ визнав президентський законопроект №7203 про скасування недоторканності депутатів з відстрочкою до 2020 року таким, що не суперечить цим статтям Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-