Порошенко розповів, як знову

Порошенко розповів, як знову "вибити козир із рук Путіна"

Фото
Укрінформ
Президент вважає, що непродовження дії закону про особливий статус Донбасу було би злочинною помилкою, оскільки дало б РФ шанс звинуватити Україну в невиконанні Мінських угод і на цій підставі вимагати зняття з санкцій.

Про це він заявив, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого року неприємною несподіванкою для Кремля став факт подовження українським парламентом Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Своїм відповідальним голосуванням саме ви, шановні народні депутати, вибили козир із рук Путіна... Тепер вони знову дістали цю заяложену карту. Кремль та його посіпаки вкотре намагаються переконати європейську спільноту у неготовності української сторони подовжити дію закону. Це, на думку РФ, є нібито свідченням неспроможності України виконувати взяті на себе зобов’язання, отже, мовляв, санкції у зв'язку з цим мають бути зняті. Погодьтеся, було би злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску", - сказав Порошенко. 

Він додав, що, на його переконання, так можуть діяти "точно не українські сили".

Петро Порошенко виступив у ВРУ зі щорічним посланням / Фото: Михайло Палінчак, Микола Лазаренко

Водночас Президент наголосив, що має бути продемонстрований реальний прогрес у врегулюванні конфлікту на Донбасі, головним індикатором якого є узгодження параметрів розгортання там миротворчої місії під егідою ООН. 

"І про це я буду говорити наступного тижня під візиту до Нью-Йорка і виступу на Генасамблеї ООН", - поінформував Президент. 

Він наголосив, що миротворча місія обов’язково має бути розгорнута на всій території окупованих районів України, обов’язково з її виходом на україно-російський кордон. 

"Це дозволить створити умови для виконання безпекової частини Мінських домовленостей, включно з виведенням російських військ з окупованої української території. Якщо цього не станеться, закон про особливий порядок місцевого самоврядування так і не запрацює. Це має бути наша логіка. Вся відповідальність за зрив мінського процесу точно має лягти на Росію", - переконаний Порошенко.

Читайте також: Порошенко: Росія прийшла не по Крим і Донбас, а по всю Україну

Як повідомляв Укрінформ, раніше спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер порадив Україні продовжити дію закону про особливий статус Донбасу задля збереження єдності країн Євросоюзу щодо санкцій проти Росії. 

Верховна Рада у вересні 2014 року ухвалила закон про особливий статус на Донбасі, який визначає тимчасовий порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевої влади в окремих районах Донецької і Луганської областей. Особливий порядок на зазначених територіях було запроваджено на три роки.

У жовтні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон, яким продовжила особливий статус на Донбасі ще на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-